Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Navršilo 28 godina od ubistva novinarske ekipe RTS-a iz Šapca
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 10. 2019.

Izvor: UNS

Navršilo 28 godina od ubistva novinarske ekipe RTS-a iz Šapca

Udruženje novinara Srbije (UNS) podseća da se navršilo 28 godina od kako su na putu Petrinja-Glina (Hrvatska) ubijene kolege šabačke ekipe Radio-televizije Srbije (RTS), novinar Zoran Amidžić, snimatelj Bora Petrović i asistent snimatelja Dejan Milićević. Mobilisani urednik u Radio Šapcu Sretan Ilić preminuo je na putu do bolnice.

Automobil u kom se nalazila ekipa RTS-a napadnut je iz zasede i izrešetan 9. oktobra 1991. godine. UNS-ovo istraživanje „Dosije o ubijenim i nestalim novinarima“ pokazalo je da tužilaštva Srbije i Hrvatske do danas nisu pokrenula istrage ovog zločina.

Komandant III bataljona 544 motorizovane brigade JNA Jovo Ilić je za UNS-ov Dosije rekao da su novinari ubijeni u vreme kada je na snazi bilo primirje. Niko od vojnih ni civilnih vlasti Ilića nije kontaktirao, iako je on prvi bio na licu mesta i prevezao ranjenog Sretana Ilića do brigadne bolnice u Glini.

Podaci iz Amidžićeve novinarske beležnice i dokumentacije koju je imao kod sebe ubrzo nakon ubistva pojavili su se u hrvatskom listu "Slobodni tjednik".

U tom listu, osam dana posle ubistva, pojavio se tekst pod naslovom "Pucati na špijune bez zaustavljanja". Iz teksta se vidi da je autor, potpisan sa Jovan Kubura, koristio beležnicu i dokumenta koja je kod sebe imao Amidžić kada je ubijen.

 

* Preuzimanje delova ili celokupnog teksta je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi