Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Kako je Štamparija Borba postala dužnik društvu Media 026, pre nego što je registrovano
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

04. 10. 2019.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Kako je Štamparija Borba postala dužnik društvu Media 026, pre nego što je registrovano

Privredno društvo Media 026 d.o.o. iz Vučaka smederevskog biznismena Bobana Rajića još nije potpisalo ugovor o kupovini Kompanije Novosti, odgovoreno je Udruženju novinara Srbije (UNS) iz ovog društva.

Na pitanje UNS-a kako je Štamparija Borba postala dužnik društvu Media 026 pre nego što je registrovano, u ovom društvu su rekli da je nakon upisa u Agenciju za privredne registre (APR) Media 026 „od poverilaca Borbe započela kupovinu potraživanja“.

Međutim, dug Štamparije Borba do kraja juna 2018. prema društvu Media 026 iznosi 27.263.776,50 dinara, piše u Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR) Štamparije, iako ovo društvo tada nije postojalo jer je registrovano mesec dana kasnije, 31. avgusta 2018. godine.

„Poverioci svrstani u klasu neobezbeđenih poverilaca u UPPR-u Štamparije Borba prihvatili su ponudu društva Media 026 d.o.o. dostavljenu u pismu o namerama kojom bi društvo Media 026 otkupilo njihova potraživanja i steklo status poverioca u UPPR-u Borbe“, rečeno je UNS-u iz ovog društva.

U Mediji 026 navode da su posle prihvatanja ponude poverioci „pred javnim beležnikom“ sa ovim društvom zaključili ugovor o prodaji potraživanja i obavestili Štampariju Borba o promeni poverioca, a društvo „isplatilo ugovorenu cenu“.

Time su, navode u društvu Media 026, stekli status poverioca u UPPR-u Borbe.

Podsetimo, prema UPPR-u Štamparije Borba privredno društvo Media 026 poverilac je pete klase koja jedina ima mogućnost da „svoja potraživanja prema stečajnom dužniku zameni za imovinu stečajnog dužnika“.

U Nacrtu ugovora o prenosu akcija u Kompaniji Novosti, koji je objavljen na sajtu Štamparije Borba, navodi se da se privredno društvo Media 026 obavezuje da Štampariji isplati razliku između potraživanja od 58.869.691 dinara i vrednosti „zamene ispunjenja“ (cene Kompanije Novosti, prim. nov) od 300 miliona dinara, što iznosi 241.130.309 dinara.

Podsetimo, Štamparija Borba a.d, većinski vlasnik Kompanije Novosti, na sednici Skupštine akcionara 26. avgusta ove godine donela je odluku da odobri ugovor o prodaji ove medijske kuće za oko 300 miliona dinara privrednom društvu Media 026 d.o.o. iz Vučaka.

* Preuzimanje delova ili celokupnog teksta je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi