Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Preminuo bivši predsednik UNS-a Svetozar Sveta Tadić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

21. 06. 2011.

Preminuo bivši predsednik UNS-a Svetozar Sveta Tadić

Jutros je u Beogradu nakon duže i teške bolesti preminuo novinar i bivši predsednik Udruženja novinara Srbije Svetozar Tadić.

Tadić je rođen 1926. godine u Beogradu gde je završio Ekonomski fakultet. Specijalizovao je ruski jezik na Fakultetu za žurnalistiku Moskovskog univerziteta Lomonosov (1965). Bio je učesnik narodnooslobodilačkog rata (1944–1945) i član Komiteta SKOJ-a.

Novinarstvom je počeo da se bavi 1950. godine. Radio je u beogradskom nedeljniku "20. oktobar" (1950–1951) i "Invalidskom listu", nakon čega je postao glavni urednik Biltena Štaba omladinskih radnih brigada na Vlasini (1952).

U listu "Borba" radio je od početka 1953. godine, gde je prešao put od saradnika beogradske, preko urednika privredne i unutrašnje rubrike, komentatora i zamenika glavnog i odgovornog urednika, do direktora novinsko-izdavačke kuće Borba.

Sveta Tadić je napisao nekoliko knjiga među kojima su i monografije o novinarstvu „Snaga i nemoć javne reči” u izdanju Zavoda za udžbenike Srbije (2002).

Član je UNS-a od 1953. godine, čiji je predsednik bio od 19. decembra 1972. do 22. februara 1974. godine.

Tadić je u više navrata biran za člana Upravnog odbora UNS-a. Od 1969. do 1971. godine je na mestu potpredsednika Saveza novinara Jugoslavije.

Bio je predsednik Aktiva novinara veterana UNS-a od 1987. godine do 1989. godine.

Svetozar Tadić je dobitnik međunarodne poslovno-žurnalističke nagrade „Zlatni Merkur” (1976), a Udruženje novinara Srbije mu je dodelilo nekoliko priznanja, među kojima su godišnja nagrada za seriju tekstova u "Borbi" (1970), nagrada za životno delo „Svetozar Marković” (1984) i nagrada Saveza novinara Jugoslavije za životno delo „Moša Pijade” (1996).

Svetozar Tadić će biti kremiran na beogradskom Novom groblju u subotu, 25. juna u 14:30 sati.

Komemoracija Sveti Tadiću biće u UNS-u istog dana u 12:30 sati.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi