Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Antonije Kovačević smenjen jer je prešao "crvenu liniju"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 06. 2011.

Antonije Kovačević smenjen jer je prešao "crvenu liniju"

Boris Tadić nema nikakve veze sa smenom Antonija Kovačevića istaknuto danas na panel diskusiji predstavnika osnivača Ringier Axel Springera i redakcija ove kompanije u Srbiji

Odluka rukovodsta kompanije Ringier Axel Springer o smeni Antonija Kovačevića sa mesta glavnog i odgovornog urednika lista Alo nije posledica nikakvih političkih pritisaka i Boris Tadić nema veze sa tim rekao je danas predsednik kompanije Mihael Ringier.

Na panel diskusiji predstavnika osnivača i redakcija kompanije Ringier Axel Springer u Srbiji predsednik kompanije je rekao da je Antonije Kovačević pišući o Ratku Mladiću prešao "crvenu liniju" i svaku granicu dobrog ukusa i da rukovodstvu nije ostala nikakva druga opcija osim da etički postupi i smeni ga sa mesta glavnog urednika.

Ringier smatra da nije moralno niti u skladu sa principima dobrog novinarstva pisati o nekom čoveku na šest strana a ni u jednom momentu ne pomenuti zločine za koje je optužen te da stoga ova odluka i te kako ima svoje utemeljenje.

I portparol kompanije Ringier Axel Springer Matijas Graf rekao je da je svestan da će u javnosti da se stvori utisak da je predsednik imao uticaja na ovu odluku, ali je naglasio da je sam Tadić bio veoma iznenađen kada je tu informaciju primio na sastanku koji su imali sinoć.

Na pitanje zašto u zvaničnom saopštenju koje je Ringier Axel Springer izdao povodom smene Kovačevića nije navedeno da je smenjen zbog Ratka Mladića, već se kao razlog navodi "da Kovačević ima različite vizije u pogledu daljeg razvoja lista Alo" rukovodstvo Ringiera je odgovorilo da je politika kompanije da se u saopštenjima ne ulazi u detelje i da je to uobičajena formulacija kada se nekome daje otkaz.

Tokom ove panel diskusije predstavnici Ringier Axel Springera osvrnuli su se i na ekonomski aspekt poslovanja svoje kompanije u Srbiji i naglasili da je i pored toga što je okruženje veoma loše i mediji se svakodnevno suočavaju sa političkim i svim drugim pritiscima kompanija izuzetno dobro posluje i ima odlične rezultate.

Izvršni direktor Ringier Axel Springera Kristijan Unger rekao je da je cilj da se pokaže da je i pored ovakvog okruženja njegova kompanija sposobna da se dalje razvija i organski i ekonomski i da istražuje nove mogućnosti, što se posebno odnosi na internet i nove medije.

Na novinarsko pitanje "Šta ako nakon smene glavnog i odgovornog urednika tiraž lista Alo počne da pada?" predstavnici kompanije istakli su da postoje situacije u kojima tiraž i poslovni uspeh nisu na prvom mestu i da njihov cilj nije da tolerisanjem ratnih zločina postižu ekonomski uspeh.

Gde je crvena linija?

VD glavnog i odgovornog urednika lista Alo Duško Vukajlović zamolio je predstavnike kompanije da prisutnim novinarima kažu gde je "crvena linija" koja ne sme da se pređe i da li će od sada uređivačka politika Alo novina morati da se prilagođava ostatku kompanije. Dobio je odgovor da novinari na osnovu ličnog vaspitanja moraju da znaju da osete gde je "crvena linija" i koje su to stvari o kojima se ne diskutuje. Oni su poručili novinarima da im neće određivati kako da pišu o Tadiću, da pišu kako god žele sve dok ne pređu "crvenu liniju".

Dragana Pušara

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi