Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Brnabić: Novinarska i medijska udruženja da daju primedbe na nacrt Medijske strategije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 07. 2019.

Izvor: UNS

Brnabić: Novinarska i medijska udruženja da daju primedbe na nacrt Medijske strategije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić zatražila je od članova Radne grupe za izradu Medijske strategije da do kraja meseca iznesu sve svoje primedbe na nacrt tog dokumenta, kako bi uz mišljenje Evropske komisije „finalizovali predlog“ koji će biti upućen vladi na usvajanje.

Inače, Nacrt je nakon javne rasprave, upućen 17. maja Evropskoj komisiji, čije se mišljenje očekuje do kraja jula ove godine, navodi se u pismu medijskim i novinarskim udruženjima i članovima Radne grupe za izradu Medijske strategije.

U pismu se traži da zbog „činjenice da su pojedini članovi Radne grupe izrazili zabrinutost zbog određenih izmena u nacrtu dokumenta“ novinarska i medijska udruženja i članovi Radne grupe ukažu na osnovne nedostatke ovog dokumenta.

„Ideja je da, sa svojim timom, u potpunosti razumem koje su vaše najveće zamerke, kako bi ubrzali dalji rad nakon dobijenog mišljenja Evropske komisije“, navodi se u pismu Brnabić.

Premijerka je u dopisu istakla da se Medijska strategija neće biti upućena vladi, dok sa tekstom ne budu upoznati članovi Radne grupe i predstavnici medijskih i novinarskih udruženja, kao i da je ovaj proces važan za evropske integracije i jačanje demokratskog potencijala srpskog društva.

Podsetimo, Udruženje novinara Srbije (UNS) je nakon objavljivanja Nacrta strategije u pismu Ani Brnabić istaklo da je strateški dokument pretrpeo značajne izmene, a da o tome Radna grupa za njegovu izradu nije informisana.

U pismu je UNS naveo primer da se u dokumentu umesto Saveta za štampu pominje „samoregulatorno telo“, iako Savet za štampu postoji deset godina i afirmisao se kao istitucija koja prati poštovanje Kodeksa novinara Srbije u štampanim i onlajn medijima i rešava žalbe pojedinaca i institucija na sadržaje štampanih medija.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

17.07.

2019.

Слободан Ћук [neregistrovani] u 21:03

САВЕТ?

Изгледа да је највише запело око имена (саморегулаторно телео или Савет за штампу), када би се шалили. Останак имена Савет за штампу је само порука и да и састав остане исти, на челу са дугогодишњом председницом.
Прирастао јој срцу!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi