Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Radnici RTV Preševa u pravnom vakumu, 18 meseci bez plata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

29. 06. 2019.

Autor: S. Dimitrijević Izvor: UNS

Radnici RTV Preševa u pravnom vakumu, 18 meseci bez plata

Radio-televizija Preševo (RTV Preševo) je javno preduzeće, ako pitate zaposlene. Na isto pitanje u Opštini Preševo odgovaraju da nije. I dok svako pokušava da dokaže da je u pravu, radnici već 18 meseci ne primaju plate. Direktora nemaju od decembra prošle godine, jer je na sednici Skupšine, na svoj zahtev, razrešen v.d. direktora Ramiz Memeti.

Od tada, između Opštine i ovog medija nema komunikacije. Novi direktor nije postavljen, zaposleni ne primaju plate, a računi se gomilaju.

„Stižu računi za zakup frekvencije, kao i od SOKOJ-a, a mi ne možemo da ih platimo. Nismo mogli da konkurišemo za sredstva za projektno sufinansiranje medija Ministarstva kulture i informisanja. Opština poslednje dve godine nije raspisivala za sufinansiranje medijskih projekata. A i da jeste, ne bismo mogli da konkurišemo. Tako da smo blokirani i pravno i finansijski“, kaže Zejnula Dauti, novinar RTV Preševa.

On dodaje da su se više puta obraćali Opštini sa zahtevom da reše problem, ali odgovor nisu dobili. Suprotno, Avni Aliti sekretar Opštine kaže da ih niko iz RTV Preševa nije kontaktirao, kao i da im nisu stizali odgovori iz različitih ministarstava kojima se RTV Preševo obraćalo.

Ipak, RTV Preševo je preko Nacionalnog saveta Albanske nacionalne manjine dobilo odgovor iz Ministarstva privrede u maju ove godine, a koje je potpisao državni sekretar Dragan Stevanović.

U odgovoru se Ministarstvo poziva na Zakon o javnim preduzećima i navodi da je Skupština opštine Preševo tokom sudskog postupka već imenovala direktora (koji je u međuvremenu podneo ostavku na tu funkciju) i da ih obaveštava da su "predmetnu predstavku prosledili Opštini Preševo na dalju nadležnost“.

Inače, krajem prošle godine Upravni sud u Nišu doneo je odluku da se stavlja van snage rešenje Ministarstva privrede o privatizaciji ovog medija do okončanja sudskog postupka.

Agonija ovog medija započinje 2015. godine kada je Opština, kao osnivač odlučila da ga privatizuje podelom besplatih akcija zaposlenima. Pravo na akcije imala je samo jedna zaposlena, jer su ostali uzeli besplatne akcije državnih preduzeća.

Više od polovine zaposlenih, nezadovoljni odlukom, tužili su Ministarstvo privrede. Upravni sud u Nišu doneo je odluku da Ministarstvo privrede razmotri svoju odluku. Međutim, ovo Ministarstvo je ponovo donelo istu odluku, a zaposleni su ga ponovo tužili. Sudski spor i dalje traje.

Od sekretara opštine Avni Alipija nismo uspeli da dobijemo odgovor zašto i ove godine nije raspisan konkurs za projektno sufinansiranje medijskih projekata. Bez odgovora je ostalo i pitanje kako su prošle godine novac iz budžeta dodelili pojedinim medijima pozivajući se na Zakon o javnim nabavkama, o čemu je UNS pisao

Alipi je UNS uputio na kabinet predsednika Opštine Preševo. Međutim, na telefon kabineta predsednika Opštine, niko se nije javljao.

Od 26 zaposlenih, u ovoj medijskoj kući ostalo je 16. Kako kažu rade "po inerciji", jer su "neki od njih tu više od deceniju i da im je zato teško da napuste posao".

Tekst je nastao u okviru projekta „Novinari i mediji – koliko nas zaista ima“ . Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi