Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS anketa: Novinari cenzurisani i slabo plaćeni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

29. 04. 2011.

UNS anketa: Novinari cenzurisani i slabo plaćeni

Više od 40% novinara pribegavalo je samocenzuri ili su cenzurisani - rezultati su anonimne ankete Udruženja novinara Srbije, u kojoj je učestvovalo više od 350 ispitanika odabranih metodom slučajnog uzorka.

U strahu od cenzure samocenzuri je pribegavalo 48% novinara, njih 29% je to činilo u velikoj meri, dok 6% anketiranih nikada nije pribegavalo autocenzuri. Povremeno je cenzuri izloženo 39%, stalno 10%, veoma izloženo cenzuri je 6%, a 44% je onih koji nisu cenzurisani.

Na pitanje koji su najveći problemi novinarske profesije ispitanici su odgovorili da su to niske plate, samovolja vlasnika i neregulisani radni status a zatim neprofesionalizam i nepripremljenost novinara i njihovo neodgovarajuće obrazovanje.

Na pitanje da li novinari i urednici pridaju značaj etici u novinarstvu 18% ispitanika odgovorilo je potvrdno, negativno 18%, a da delimično pridaju značaj 63% ispitanika.

Ujedinjenje novinarskih udruženja uticalo bi na bolji položaj novinara u društvu smatra 67%, da ne bi uticalo misli 10%, a 23% nije sigurno.

Da je rad UNS-a uticao na poštovanje novinarskog kodeksa smatra 44% anketiranih, 11% misli da nije, 44% njih kaže da je delimično uticao dok je 1% onih koji na ovo pitanje nisu dali odgovor. Aktivnosti UNS-a su prema mišljenju 56% anketiranih uticale na poboljšanje društvenog ugleda i statusa novinara, 10% misli da nisu, a da su delimično uticale smatra 33% ispitanih. Odgovor na ovo pitanje nije imalo 1% ispitanih.

UNS može doprineti promenama u sferi zakonodavstva u medijima smatra 74% ispitanih članova, 21% nije sigurno, dok je 5% onih koji misle da ne može.

Završen fakultet ima 72% ispitanika, a 28% završenu srednju ili višu školu. Fakultet za novinarstvo završila su 42 ispitanika.
Najviše ima stalno zaposlenih 36%, zatim honorarno zaposlenih 21% dok su ostali slobodni novinari i novinari u penziji.

U sindikate je učlanjeno 24% ispitanika, a 76% ne pripada ni jednom sindikatu.

Poslodavci redovno isplaćuju zarade u 66% slučajeva, svoja primanja dobija ali neredovno 14% ispitanika, 4% dobija zarade sa višemesečnim zakašnjenjem a 6% uopšte nije dobilo honorare. Među ispitanicima bilo je 5% penzionera a 7% anketiranih nije odgovorilo na ovo pitanje.

Penziono i zdravstveno osiguranje preko poslodavca je regulisalo 75% ispitanika, preko UNS-a njih 7%, 5% anketiranih sami uplaćuju doprinose, a 13% je penziono i zdravstveno osiguranje regulisalo po drugim osnovama.





Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi