Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Pismo predsednika Evropske federacije novinara Borisu Tadiću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

12. 04. 2011.

Pismo predsednika Evropske federacije novinara Borisu Tadiću

Predsednik Evropske federacije novinara (EFJ), regionalnog ogranka Međunarodne federacije novinara (IFJ) Arne Kenig, uputio je predsedniku Srbije Borisu Tadiću otvoreno pismo u kojem se kaže:

Obraćamo Vam se u ime Evropske federacije novinara (European Federation of Journalists - EFJ), regionalne grupacije Međunarodne federacije novinara (International Federation of Journalists - IFJ) koja zastupa više od 260.000 novinara iz više od 30 evropskih zemalja uključujući sve zemlje članice EU i sve zemlje kandidate za članstvo u njoj.

Već smo imali priliku da se sastanemo sa Vama u septembru 2008. i da razgovaramo o medijskoj situaciji u Srbiji. Smatramo da je sloboda medija u Srbiji još uvek ozbiljno ugrožena. Lokalna štampa izložena je posledicama ekonomske krize i nedostatka vizije o budućnosti ove oblasti, dok je finansijska pozicija novinara užasavajuća. U nekim delovima zemlje ne postoje lokalni elektronski mediji.

Sloboda štampe i bezbednost novinara takođe predstavljaju razloge za našu zabrinutost. U Beogradu i Loznici, istraživački novinari žive pod 24-časovnom policijskom zaštitom i to nisu jedina mesta u kojima je njihova bezbednost ugrožena. Nezavisni listovi trpe ekonomski i politički pritisak ponekad čak i u vidu nepravednog sudskog pritiska i sudskih odluka.

Dve ulice nose imena naših pokojnih kolega Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, ali još uvek se pitamo zašto nije izvršena zadovoljavajuća i nezavisna istraga o njihovom ubistvu.

EFJ i njeni partneri u Srbiji – Udruženje novinara, Nezavisno udruženje novinara i Sindikat novinara – smatraju da je ova situacija potpuno neprihvatljiva. Ona predstavlja jedan od razloga zbog kojih smo odlučili da svoju Godišnju skupštinu ove godine održimo u Beogradu u periodu od 15. do 17. juna.

Svesni smo da se Srbija suočava se brojnim izazovima i da očekujete odluku Brisela o kandidaturi zemlje za članstvo u EU. U tom smislu, želimo da Vas podsetimo da kopenhaški kriterijumi za članstvo u EU koji su definisani 1993. tokom Evropskog saveta u Kopenhagenu, navode da sloboda štampe i sloboda izražavanja moraju biti u potpunosti poštovane i realizovane na osnovu odgovarajućeg zakonodavstva u zemljama kandidatima.

Pored toga, smatramo da Srbija poput mnogih drugih zemalja širom Evrope ima potrebu za jasnom medijskom strategijom koja bi bila implementirana u saradnji sa profesionalnim organizacijama. Sloboda štampe, bezbednost novinara, nezavisnost medija, naročito javnog servisa (RTS-a), poštovanje autorskih prava u digitalnom okruženju, odgovarajući i prikladni radni uslovi bazirani na kolektivnim ugovorima i inovativni modeli poslovanja, predstavljaju centralne elemente novinarstva koje se može smatrati javnim dobrom.

Stoga Vas pozivamo da sprovedete otvoren, transparentan i konstruktivan dijalog sa medijskim profesionalcima kako bi se implementirale potrebne reforme i kako bi novinari u Srbiji prestali da žive u siromaštvu, korupciji i strahu.

U periodu nakon našeg sastanka pre dve godine, zadovoljni smo što imamo priliku za ovaj dijalog i nadamo se da će naša komunikacija dovesti do konstruktivnijeg rezultata.

Zahvaljujemo Vam se na pažnji kojom ćete razmotriti ovo pismo i spremni smo da se ponovo sastanemo sa Vama povodom naše Godišnje skupštine koja se održava 15. do 17. juna kako bismo razgovarali o ovim pitanjima.

Iskreno Vaš,

Arne Kenig
Predsednik EFJ










Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi