Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Goran Tomašević-prvi srpski fotoreporter dobitnik Pulicera
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 04. 2019.

Izvor: UNS

Goran Tomašević-prvi srpski fotoreporter dobitnik Pulicera

Fotoreporter agencije Rojters Goran Tomašević jedan je od članova ekipe fotografa ove agencije koji su dobitnici ovogodišnje Pulicerove nagrade.

Tomašević je nagrađen za fotografiju petla koji prolazi pored osamnaestogodišnjeg dečaka koji je poginuo u obračunu bandi u Hondurasu.

Fotografi agencije Rojters nagrađeni su za „živopisnu i zapanjujuću vizuelnu priču o važnosti, očaju i tugi migranata dok su putovali u SAD iz Centralne i Južne Amerike”.

Tomašević je bio nominovan za ovu nagradu i 2014. godine za fotografije iz Sirije.

Podsetimo, Goran Tomašević dobitnik je UNS-ove nagrade za novinarstvo bez granica 2012. godine.  

Rođen je 1969. godine u Beogradu. Karijeru fotoreportera započeo je u dnevnom listu “Politika” 1991. godine, a pet godina kasnije izveštavajući o političkim događajima u bivšoj Jugoslaviji počeo je saradnju sa britanskom agencijom Rojters.

Od 1997. godine pokrivao je događaje na Kosovu i Metohiji i tokom NATO bombardovanja bio jedan od retkih fotoreportera koji su ostali u toj pokrajini. Kao fotoreporter agencije Rojters izveštavao je iz Iraka u vreme vlasti Sadama Huseina i kasnije tokom invazije na tu zemlju 2003. godine. Njegove fotografije rušenja Sadamovog spomenika u Bagdadu prve su u svetu obznanile pad iračkog režima. Od 2002. do 2006. godine bio je Rojtersov izveštač sa sedištem u Jerusalimu, a od 2006. do 2012. u Kairu. Trenutno je u Najrobiju šef fotografa agencije Rojters za Istočnu Afriku (Chief Photographer East Africa).

Među istorijskim događajima o kojima je svedočio svojim objektivom su i revolucije u Egiptu i Libiji, izbori i referendum o nezavisnosti Južnog Sudana, predsednički izbori u Demokratskoj Republici Kongo i u Pakistanu, zemljotres u Kašmiru, Olimpijske igre u Sidneju 2000. godine i Svetsko prvenstvo u fudbalu 2006. godine u Nemačkoj. Proveo je mnogo vremena i sa američkim vojnicima u Iraku i Avganistanu.

Goran Tomašević bio je fotograf godine agencije Rojters 2003, 2005. i 2011, a 2008. godine je dobio nagradu te agencije za najbolju fotografiju. Dobio je i Kinesku nagradu za međunarodnu novinsku fotografiju (CHIPP) 2004, a 2005. godine nagradu američkog Nacionalnog udruženja novinskih fotografa (NPPA) za najbolje foto-novinarstvo u kategoriji portreta i ličnosti. Tri puta je bio dobitnik nagrade YU pres photo, a 2009. godine mu je Društvo izdavača u Aziji, sa sedištem u Hong Kongu, (SOPA), dodelilo Nagradu za izuzetnost u novinskoj fotografiji.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

17.04.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 19:18

okrutno

Ovaj nije srpski nego medjunarodni, jer radi za Rojters. A fotka je užasna.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi