Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Danas međunarodna konferencija na 20. godišnjicu ubistva 16 radnika RTS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 04. 2019.

Izvor: UNS

Danas međunarodna konferencija na 20. godišnjicu ubistva 16 radnika RTS-a

Međunarodnu konferenciju „Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima“ organizuju Udruženje novinara Srbije (UNS) i Radio-televizija Srbije (RTS) 22. i 23. aprila 2019. godine, na dvadesetogodišnjicu NATO bombardovanja zgrade RTS-a kada je ubijeno 16 radnika te televizije. Konferencija će biti u Dečijem kulturnom centru u Beogradu (Takovska 8).

Konferencija se održava par nedelja pošto je vrh nekadašnje Državne bezbednosti osuđen za ubistvo Slavka Ćuruvije, što je prva presuda za ubistvo novinara u Srbiji. Održava se i u vreme sve većih pritisaka na novinare i kod nas i u svetu. NATO bombardovanje RTS-a bio je presedan koji je otvorio vrata za napade na druge medije u zonama konflikata širom sveta. 

Radnici RTS-a nisu bili jedine žrtve rata za Kosovo. U maju 1999, troje kineskih novinara ubijeno je u bombardovanju kineske ambasade u Beogradu, a najmanje 14 srpskih i albanskih novinara su oteti i ubijeni između 1998. i 2000. godine na Kosovu. Za ova ubistva niko još nije odgovarao.

Na otvaranju konferencije 22. aprila sa početkom u 18 časova govoriće novinar RTS-a koji je vodio vesti 23. aprila u 2.00 časova u vreme bombardovanja te televizije Boban Kovačević, brat ubijenog Siniše Medića Miroslav, generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

Prvog dana konferencije govoriće i članica Komisije za istraživanje ubistava novinara Ljiljana Smajlović, zamenik generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara Džeremi Dir, predsednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjov, istraživački novinar i suosnivač „The Intercept“ Džeremi Skejhil, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Komemoracija medijskim radnicima koji su poginuli u NATO agresiji biće održana u 20.30 časova kod spomenika "Zašto?".

Na prvom panelu drugog dana konferencije pod nazivom „Ratni život: Izveštavanje tokom NATO bombardovanja“ govoriće šef Medija centra u Prištini 1999. i pomoćnik generalnog direktora RTS-a Milivoje Mihajlović, reporterka lista „Marianne“ ’90-ih i glavna urednica „Causeur“ Elizabet Levi, saradnik “CNN World Report” ’90-ih i reporter „Figaro magazina“ Oleg Dmitriev.

U ovom panelu govoreće i reporter „Figaro magazina“ ’90-ih i istoričar i publicista iz Pariza Viktor Lupan, kao i reporter ruskih medija za Balkan ’90-ih i predsednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjov. Moderator panela „Ratni život: Izveštavanje tokom NATO bombardovanja“  je dopisnik agencije „Frans Pres“ sa Kosova tokom bombardovanja i predsednik Centra za strateške alternative Aleksandar Mitić.

Tema drugog panela koji će voditi urednik portala RTS-a Zoran Stanojević je „Propaganda 1999-2019: Šta smo naučili?“. Na njemu će govoriti predsednica Suda časti UNS-a i urednica „Evropljanina“ 1999. Ljiljana Smajlović, novinar iz Lozane Slobodan Despot, istraživački novinar i suosnivač „The Intercept“ Džeremi Skejhil, istraživački novinar i urednik „Brave New Europe“ u Berlinu Metju D. Rouz, kao i zamenik dekana Fakulteta za komunikacije, medije i dizajn  iz Moskve Dimitrij Šelukin.

Na trećem panelu pod nazivom „Pretnje i izazovi za novinare danas“ govoriće novinarka u crnogorskom listu „Vijesti“ Olivera Lakić i sin ubijenog novinara „Večernjih novosti“ Milana Pantića i predstavnik MUP-a u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara Nemanja Pantić.

Na ovom panelu govoriće u ime Međunarodne federacije novinara Alberto Fernandez, generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutierez, glavni urednik Raša tudej iz Moskve Aleksej Nikolov, kao i koordinatorka Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) Gulnoza Said. Moderator panela „Pretnje i izazovi za novinare danas“ je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi