Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Pejović na obeležavanju ubistva Slavka Ćuruvije: Presuda je rezultat istrajne borbe porodice i kolega
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

11. 04. 2019.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Pejović na obeležavanju ubistva Slavka Ćuruvije: Presuda je rezultat istrajne borbe porodice i kolega

Predsednica Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) Dragana Pejović danas je na obeležavanju 20 godina od ubistva novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije rekla da je prvostepena presuda optuženima za ovaj zločin rezultat istrajne borbe porodice i kolega.

„Za kolege Slavka Ćuruvije, za građane Srbije, ali i za generacije koje su stasale kao novinari posle 11. aprila 1999. godine, prvostepena presuda znači da ubistvo novinara može biti kažnjivo“ rekla je Pejović.

Ona je rekla da se nada „da će institucije imati snage da potvrde presudu i da generacije koje dolaze neće čekati da se uvere da je ubistvo novinara kažnjivo“.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić rekao je da je ova presuda korak napred, ali da „porodica, kolege i svi građani Srbije koji drže do sebe ne mogu biti zadovoljni, jer je dokazano da iza ovog ubistva stoji država".

„Imamo obavezu prema porodici, novinarima i svim građanima da insistiramo da se ovaj slučaj do kraja razotkrije i da na svetlost dana izađu sve činjenice koje se kriju iza ovog ubistva, koje je počinila država“, rekao je Bodrožić.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić podsetio je da je Komisija radila na ovom slučaju pet godina i „da su dobili prvostepenu presudu kojom su zadovoljni“.

„Nadamo se da će ova presuda biti i potvrđena. Nastavljamo da radimo kao što treba da rade i sve naše kolege na ovom i na drugim slučajevima kako bi se nekažnjivost za ubistva novinara i nasilje nad novinarima iskorenilo“, rekao je Matić.

Podsetimo, posle četiri godine suđenja u petak 5. aprila doneta je prvostepena presuda kojom su bivši načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković i načelnik beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić osuđeni na po 30 kao organizatori ovog zločina, dok su bivši glavni obaveštajni inspektor Druge uprave RDB-a Ratko Romić i bivši rezervni pripadnik RDB-a Miroslav Kurak osuđeni na po 20 godina zatvora.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi