Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  IFJ i EFJ podržali UNS i NUNS u osudi napada na slobodu medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

29. 03. 2019.

Izvor: IFJ, UNS

IFJ i EFJ podržali UNS i NUNS u osudi napada na slobodu medija

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) priključili su se svojim članicama Udruženju novinara Srbije (UNS) i Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) u osudi napada na slobodu medija i pozvali su vlast da zaustavi označavanje medija.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović je IFJ-u i EFJ-u o pretnjama i pritiscima sa kojim je suočena televizija N1 i njeni novinari, rekao da ih podržava i da je „zaprepašćen onim što je postala standardna praksa vladajućih i opozicionih zvaničnika u Srbiji da označavaju medije čije izveštavanje im se ne dopada“.

„UNS poziva vladajuće i opozicione lidere da se suzdrže od komentara na rad novinara na ovaj način. Ohrabreni smo nedavnim izricanjem kazne osobi koja je poslala preteće pismo N1 i pohvalili policiju i tužioce za njihovu brzu akciju u rešavanju ovog slučaja“, rekao je Radomirović.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić „pozvao je sve državne zvaničnike da prestanu da šire animozitet prema profesionalnim medijima“.

„Takvi pritisci i označavanje skoro uvek imaju za rezultat stvarne napade na novinare i medije”, rekao je IFJ-u i EFJ-u Bodrožić.

IFJ i EFJ smatraju da su pretnje medijima neprihvatljive i pozvali su vladajuće i opozicione lidere da prestanu da uznemiravaju, vređaju i napadaju medije čije izveštavanje im se ne sviđa.

„Stanje srpskih medija postaje sve teže. U subotu 16. marta, grupa demonstranata je upala u kancelarije RTS-a”, naveli su IFJ i EFJ.

Podsetimo, prethodno je vlasnik televizije N1 Adria News iz Luksemburga, uputio pismo na više od 130 adresa međunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih asocijacija, kao i Evropske unije i zatražila zaštitu televizije N1 i njenih novinara od kampanje koju protiv N1 vode funkcioneri vlade i vladajuće koalicije uključujući i predsednika države.

U pismu IFJ-u, rukovodstvo N1 navelo je da je cilj vlasti da "kompromituje i zastraši N1 tako što će ga označiti kao antisrpsku televiziju".

Oni su u pismu naveli da je kampanja, koja je počela početkom 2014. godine, porasla od kada je N1 počeo da izveštava o aktuelnim antivladinim protestima u zemlji.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi