Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Vučić Vukotiću: Najbolji si urednik u Srbiji, ali ne možeš biti iznad države
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

13. 03. 2019.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Vučić Vukotiću: Najbolji si urednik u Srbiji, ali ne možeš biti iznad države

Milan Beko ga je pozvao, kako navodi nekadašnji generalni direktor i glavni urednik svih izdanja Kompanije „Novosti“ Manojlo Manjo Vukotić u autobiografskoj knjizi „Olovne reči“, u Luku „Beograd“ i rekao: „Vratio sam se sad od Vučića. Odlučili su da te zameni Ratko Dmitrović“.

Vukotić je tada odlučio da podnose ostavku. Novi Nadzorni odbor čiju većinu predstavnika ima Vlada, jednoglasno je 2013. godine prihvatio ovu ostavku.

Vukotić je pisao o „rastanku“ sa Kompanijom „Novosti“ u kojoj je proveo četiri decenije. „Rastanak“ je usledio, kako Vukotić navodi u knjizi nakon što su „tabloidi i drugi stršljenovi počeli da zuje oko glave, nepodnošljivo otrovno“, kao i nakon poziva tadašnjeg potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Pojačanim tonom, kako je Vukotić opisao u knjizi „Olovne reči“, pozvao ga je iznenada Aleksandar Vučić i rekao mu da je „najbolji urednik u Srbiji, ali da ne može da bude iznad države“.

Vukotić je u knjizi otkrio i razgovor sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem, u prisustvu savetnika za štampu Nebojše Krstića, Miroslava Miškovića i Milke Forcan.

„Pozvao sam akcionare, vlasnike da malo razgovaramo o ‘Novostima'. Da vidimo kuda idu. Mislim da sadašnji kurs nije dobar“, započeo je tada razgovor Tadić.

Uprkos tome što je Vukotić Tadiću rekao da nisu svi akcionari prisutni, da fali Milan Beko i da bi bilo fer da je tamo, tadašnji predsednik Srbije mu je ljutito odgovorio „da ga to ne interesuje“.

„’Novosti’ su prešle na stranu četničke ideologije! Nema Evrope. Nema novog. Nema budućnosti. To tako ne može“, rekao je tada Tadić, napisao je Vukotić u knjizi.

Vukotić je pisao i o svom novinarskom početku u listu „Student“ koji je, kako navodi, bila „velika vežbaonica“ iz čije redakcije je „lako postao profesionalac u nedeljniku ‘Beogradska nedelja’“. 

Kao glavni urednik Vukotić je vodio list „Borba“ od 1989. do 1993. godine. U knjizi je pisao o krizama ovog lista, pa i o „medijskom ratu“ između „Politike“ i „Borbe“.

Vukotić je u knjizi pisao i o Slavku Ćuruviji koga je u „Borbi“ unapredio za urednika, jer je bio „čovek zadatka, oštar, disciplinovan, pedantan, neizmerno ambiciozan“.

„Slavko je, čini mi se, bio razapet između vlastitih želja i ciljeva, između politike i novinarstva, između realnosti i ambicije, između goropadnog sistema i verovanja u bolje i lepše, između slobodne reči i otvorenih zatvorskih vrata“, navodi Vukotić o Ćuruviji.

Blesak „Blica“ je poglavlje knjige u kojem Vukotić opisuje pokretanje lista „Blic“ u kojem je on bio prvi glavni urednik. Za „Blic“ Vukotić navodi da je „razbio tržišni prostor i objektivnošću zgrabio publiku“, ali ih je uvodnik „protiv demonstracija Vuka Draškovića“ „umalo usmrtio“.

Manojlo Manjo Vukotić rođen je 21. novembra 1938. godine u Cetinju. Pola veka bio je novinar i urednik u najpoznatijim beogradskim novinama.

Vukotić je kao glavni urednik vodio “Borbu” (1989-1993), bio je prvi glavni urednik dnevnika “Blic” (1996-1998), kao i jedan od osnivača i glavni urednik “Glasa javnosti” (1998-1999).

U „Večernjim novostima“ zaposlio se 1966. godine. Na mestu generalnog direktora Kompanije „Novosti“ i glavnog i odgovornog urednika svih izdanja ove kompanije bio je od 2000. do 2013. godine.

Vukotić je 2013. godine osnovao izdavačku kuću „Vukotić  media“.

Dobitnik je nagrade Udruženja novinara Srbije (UNS) „Dimitrije Davidović“ 2001, kao i Povelje za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore 2004. godine.

Izdavač: Vukotić media

Pismo: Ćirilica

Povez: Meki

Broj strana: 409

ISBN: 978-86-89613-90-2

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi