Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Rastko Guzina - kako doživeti stotu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

28. 01. 2019.

Autor: S. Dimitrijević Izvor: UNS

Rastko Guzina - kako doživeti stotu

"Planiram i trocifreni rođendan", rekao je danas u UNS-u Rastko Guzina, na proslavi svog 94. rođendana.

Pre 70 godina Rastko je postao član Udruženja novinara Srbije (UNS).

Na već požutelom papiru odluke o prijemu piše: „Smrt fašizmu-sloboda narodu“. Rastko se protiv fašizma i aktivno borio, kao mladi skojevac u Drugom svetskom ratu. Više puta je ranjavan, a iz rata je izašao kao ratni vojni invalid.

To ga nije sprečilo da paralelno završava fakultet i piše za zagrebački „Studentski list“, „Motorizaciju“ i „Tehnika narodu“. Uporan i sistematičan, brzo je napredovao, od „Jugopresa“, „Ekonomske politike“, do „Večernjih novosti“. Za vreme izveštavanja iz Narodne skupštine, intervijuisao je tada vodeće ličnosti u državnim i političkim organima. Ubrzo postaje zamenik glavnog urednika, potom i direktor OUR-a „Novosti“ u okviru kuće „Borba“. Sredinom sedamdestih godina imenovan je za zamenika direktora za društveno ekonomske poslove, a zatim i direktora lista „Borba“. Potom je bio direktor Zajednice izdavača novina Jugoslavije, gde je ostao do penzije.

Kao što ga ratne rane nisu sprečile da gradi karijeru, i odlazak u penziju bio je početak novih aktivnosti, u Udruženju novinara Srbije.

Radoznao, uvek sa novim idejama i spreman na akciju, bio je jedan od osnivača i dugogodišnji predavač u Novinarskoj školi UNS-a. Čitavu deceniju bio je predsednik aktiva Novinara veterana.

U UNS-u je i danas član komisije za dodelu bespovrtne pomoći novinarima iz Fonda Dobrica Kuzmić. Saoseća sa svima kojima je pomoć potrebna, često nezadovoljan što su vremena takva da se novinarima ne može i više pomoći. Priseća se tada doba u „Novostima“, koje su se štampale u tiražima od preko 350 hiljada primeraka, kada su i dopisnici iz unutrašnjosti stambeno zbrinjavani.

Ne miruje Rastko ni u svojim 90-ima, a kako sam za sebe kaže „stalno nešto petljam“. Poslednjih meseci smišlja kako urediti prostorije UNS-a, da prolazak kroz njih bude „put kroz istoriju srpskog novinarstva“. Još uvek kuca na „tridesetogodišnjoj“ pisaćoj mašini, mada se interesuje i za „kompjutere“ i kako da nauči da radi na njima.

Često u UNS dođe prvi, jer kako kaže, od detinjstva je navikao da ustaje rano, pošto mu je do škole trebalo sat vremena pešaka. I u desetoj deceniji voli da pešači, a jutro u UNS-u obavezno počinje kafom i „Politikom“.

Svoju vitalnost pripisuje i dugogodišnjem bavljenju sportom, a priseti se ponekad predratnih sokolskih takmičenja i posleratnih brdskih auto-trka na kojima je učestvovao. Sportska dešavanja aktivno prati, posebno tenis, i ne propušta ni jedan meč Novaka Đokovića.

Rastko se nikada ne žali, a sve što se dešava podnosi stoički. Za svaku situaciju ima neku anegdotu, a omiljena mu je vezana za UNS-ovu spomen sobu gde su portreti svih predsednika UNS-a.

„Bogamu, svi predratni predsednici imaju fotografije, a ovi posleratni su prikazani karikaturom. Šta li su time hteli da kažu?“, pita se Rastko.

Iako je od mladosti bio skojevac, Rastko je pre rata živeo u uglednoj trgovačkoj porodici u Bosanskom Brodu. Od skojevaca je usvojio ideje o socijalnoj pravdi, a iz porodice nosi manire i ponašanje puno poštovanja prema svakome. Te manire, nesvojstvene današnjem vremenu, Rastko i dalje poštuje. Pun poštovanja, često dodeli odmereni kompliment, uz šeretski osmeh.

Tokom svoje karijere Rastko Guzina je dobijao i brojne nagrade. Ipak, kako kaže, najdraža mu je Nagrada za životno delo UNS-a, jer smatra da je to nagrada za mnogobrojne stvari koje je u životu uradio. A uradio ih je zaista mnogo.

Kako sam voli da kaže „ne može se stalno raditi, mora se i pričati“. Zato smo se danas i okupili da proslavimo 94. rođendan Rastka Guzine, da malo zastanemo i međusobno popričamo.

Komentari (3)

ostavi komentar
pet

01.02.

2019.

Milica Stojković [neregistrovani] u 19:46

R Još mnoga ljetae:

Komentar i čestitku sam ja napisala i ne razumem zašto sam neregistrovani poštovalac

Odgovori
pon

28.01.

2019.

dr, istoričar srpske štampe [neregistrovani] u 20:55

Zahvalnost

Treba istaći i Rastkov doprinos u radu izuzetne Novinarske škole UNS - a. Bio sam slušalac Škole 2003. godine, iako sam prethodno magistrirao na FPN, doduše teza mi je bila iz istorije novinarstva. Izvodio sam i srednjoškolsku i visokoškolsku nastavu i mogu kompetentno da ocenim Rastkov taj rad najvišom pcenom.
Biće Rastko 105, pa opet. Srećno!!!

Odgovori
pon

28.01.

2019.

Postovalac [neregistrovani] u 19:19

Još mnogaja ljeta

Uvek odjekne kao senzacija vest da je neko od nasih kolega iz ove surove, teske i stresne profesije - novinar, doziveo magicnih devet decenija života. Jer naš je vek, nažalost, sve kraći i kraći. I zato od srca želim našem Rastku još puno godina sreće i zdravlja i druženja sa svojim kolegama od pera i dela. Jedan od poštovalaca, Pedja Pasuljevic

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi