Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Dodeljene godišnje nagrade sportskih novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

28. 12. 2010.

Dodeljene godišnje nagrade sportskih novinara


Udruženje sportskih novinara Srbije (USNS) proglasilo je najuspešnijeg sportistu godine i uručilo tradicionalna godišnja novinarska priznanja.

Sekretar USNS-a Boban Igrutinović otvarajući svečanost rekao je da je 2010. bila izuzetno uspešna i zanimljiva sportska godina i da naš sport, na radost sportskih novinara i ljubitelja sporta, ide uzlaznom putanjom.



Nagrada za sportistu godine otišla je u ruke Zorane Arunović, svetske šampionke u streljaštvu u disciplini vazdušne puške i po procenama mnogih novinara i stručnjaka iz te oblasti prave naslednice Jasne Šekarić. Primajući pehar i plaketu Arunovićeva je rekla da je u ovoj godini ispunila sve svoje želje te da je ovim priznanjem na najlepši način stavljena tačka na godinu koja je za nama.
 
Za novinara godine u štampanim medijima proglašen je Vojin Veličković, novinar i urednik teniske rubrike "Sportskog žurnala" koji je u toku 2010. godine izveštavao sa najvećih takmičenja i turnira u ovom, jednom od najpopularnijih i najuspešnijih sportova u Srbiji.

Novinar godine u kategoriji elektronskih medija u izboru žirija je Miroslav Nešić, novinar Prvog programa Radio Beograda. On je krajem prošle godine osmislio i pokrenuo emisiju "Sportski spomenar" koja je svojevrsni dokument sporta na našim prostorima.

Nagradu za kameru godine dobio je Milan Rašić, fotoreporter lista "Sportski žurnal" koji je u 2010. godini zabeležio više od 350 sportskih mečeva najvišeg ranga.

Priznanje za dopisnika godine pripalo je Tomislavu Todoroviću, dopisniku "Politike" iz Niša koji u kontinuiranom 30-ogodišnjem periodu prati sva sportska zbivanja u Nišu i na jugoistoku Srbije. U 2010. godini se istakao i autorskim tekstovima u kojima se zalagao da se Nišu ne oduzme uloga domaćina Evropskog prvenstva u rukometu 2012. godine i pisanjem o razlozima propadanja fudbalskog kluba Radnički, nekadašnjeg polufinaliste Kupa Uefe, a sada trećeligaša.

Nagrada za životno delo pripala je Dušanu Markoviću, nekadašnjem uredniku i novinaru "Narodnih novina" iz Niša.

Izdavački poduhvat za 2010. godinu po oceni stručnog žirija je edicija "Olimpijski vekovnik" koji je izašao u okviru obeležavanja jubileja 100 godina Olimpizma u Srbiji, a priznanje za ovaj poduhvat primio je autor Čedomir Šoškić.

Plaketu za novinarski podvig godine dobio je Vladimir Stanković za roman Montevideo Bog te video, o prvom učešću naše fudbalske reprezentacije na svetskom prvenstvu u Urugvaju. Po ovoj knjizi urađen je scenario, a potom je i snimljen film koji se upravo prikazuje u bioskopima.

Žiri je imao sedam čalnova, eminentnih sportskih novinara iz najvećih medijskih kuća. Predsednik žirija bio je Marko Marković, doajen našeg sportskog novinarstva, a članovi: Zoran Milović, odgovorni urednik lista "Sport", Predrag Sarić, glavni i odgovorni urednik "Sportskog žurnala", Zoran Marković, urednik Sportskog programa RTS-a, Dragiša Kovačević, vlasnik SOS kanala, Jovan Tanurdžić iz novosadskog "Dnevnika" i Stevan Kovačević, urednik u sportskoj redakciji Prvog programa Radio Beograda.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi