Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Kolege o Miloradu Crnjaninu – Mesto mu je u srpskoj istoriji medija i kulture
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 11. 2018.

Izvor: UNS

Kolege o Miloradu Crnjaninu – Mesto mu je u srpskoj istoriji medija i kulture

Na Gradskom groblju u Novom Sadu sahranjen je poznati srpski i vojvođanski novinar i dugogodišnji urednik na Radio-televiziji Vojvodine Milorad Crnjanin. Komemoracija Miloradu Crnjaninu održana je ranije danas u izdavačkoj kući „Prometej“ u Novom Sadu.

“Milorad Crnjanin bio je čovek medija, novinar od formata čija je reč imala ozbiljnu težinu. Publika je znala i zašto. Govorio je istinu, ništa nije bilo zamagljeno, pokriveno, umotano u celofan”, rekao je na komemoraciji kompozitor Miroslav Štatkić.

Vlasnik i direktor izdavačke kuće "Prometej" Zoran Kolundžija rekao je da su Miloradova „radoznalost i ljubav prema knjizi stvorili od njega neponovljivu ličnost u svetu medija i kao urednika i kao novinara“.

„Mesto mu je u srpskoj istoriji medija i kulture. Prenosio je vlastitu težnju da se u ovoj zemlji živi bolje, prosvećenije. Dočekao je ono što mnogi ljudi iz medija ne dožive - da ga običan svet na ulici, u kafani prepoznaje i pozdravlja sa radošću i poštovanjem, a on im uzvrati spremnom šalom i vremenom za razgovor“, rekao je Kolundžija.

Milorad Crnjanin rođen je 1949. godine u Banatskom Plandištu, a osnovnu školu je završio u Bočaru. Gimnaziju je završio u Kikindi, a pred kraj studija književnosti 1972. počinje da radi u Radiju Novi Sad kao novinar i urednik.

Vodio je emisije "Jutarnji program", "Subotom sa vama", "Kaži mi, kaži", "Stare ljubavi" i druge. U noćnom programu čitao je poeziju.

Nakon prelaska na televiziju bio je glavni i odgovorni urednik programa za decu i mlade od 1987. godine, pa glavni i odgovorni urednik Trećeg programa RTV NS 1989. godine.

Pokretač je i prvi glavni i odgovorni urednik programa "NS plus" Televizije Novi Sad, a od 1995. do 1998. glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa TV Novi Sad.

Bio je autor i voditelj kvizova "Halo, dobro veče", "TV kombinacija", "Poezija-Ginis" i urednik nedeljnih popodneva. Njegova emisija bila je "Promenada" (TV Novi Sad i TV Jesenjin) doživela je više od 500 emisija.

Radio je i emisije "Uz šank" (BN televizija, Bijeljina, i na TV Santos, Zrenjanin, Kraljevo, Subotica).

Milorad Crnjanin preminuo je u petak, 23. novembra u Novom Sadu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi