Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Suzana Vasiljević: Podnosim ostavku u Nadzornom odboru Politike AD, ne podržavam ovakvu uređivačku politiku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

01. 11. 2018.

Izvor: UNS

Suzana Vasiljević: Podnosim ostavku u Nadzornom odboru Politike AD, ne podržavam ovakvu uređivačku politiku

„Danas podnosim ostavku na mesto člana Nadzornog odbora Politike AD, jer ne želim da svojim članstvom dajem podršku ovakvoj uređivačkoj politici, na koju, nažalost, ne mogu da utičem, ali ni vama razlog za neosnovane napade na predsednika države“, navela je danas je u pismu „članovima NUNS-a, NDNV-a i ostalih medijskih udruženja“ savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević.

Vasiljević je, reagujući na naslovnu stranu i tekst Ilustrovane politike kao i saopštenje NUNS-a i NDNV-a u kojem je navedeno da država preko nje kao člana nadzornog odbora "upravlja" tim listom i da je vlast naručila sporni tekst Đorđa Martića, navela da je reč o "skandaloznoj naslovnoj strani i tekstu".

„Razumem zabrinutost kolega, a razume je i predsednik države. Tim povodom je danas javno reagovao u intervjuu datom TV Prva. Ono što ne razumem jeste da potpisnici ovog saopštenja, namerno ili ne, državu označavaju kao direktnog naručioca ovog sramnog teksta. Ne razumem da znate ko sedi u Nadzornom odboru, a da ne znate da Đorđe Martić nije “glavni autor” (šta god to značilo) Ilustrovane politike, da nije čak ni zaposlen u Ilustrovanoj politici (što stavljanje njegove priče na naslovnu stranu čini još skandaloznijim)“, napisala je Vasiljević.

Kako je istakla, „ne razume da ne znaju da, na osnovu člana 19 Zakona o privrednim društvima, Nadzorni odbor nemaingerencije nad uređivačkom politikom, već je za nju zadužen i odgovoran jedino i samo glavni i odgovorni urednik“.

„Ne razumem kakve veze ima 'kraj devedestih kada je Vučić bio ministar informisanja' sa naslovnom stranom jednog magazina iz 2018. godine. Ne razumem da ne shvatate da je naručilac ovog teksta državi učinio najveću štetu“, napisala je Vasiljević.

Ona je podsetila da je „u državnom vlasništvu još uvek nekoliko medijskih kuća - vlasništvo nasleđeno iz prethodnih godina“.

„Da li zaista mislite da svaki od tih urednika, na dnevnom nivou, kontaktira sa predsednikom države i traži njegovu saglasnost za svaku naslovnu stranu i svaki tekst objavljen u njihovim novinama ili magazinu? Sigurna sam da ne mislite. Potpuno podržavam i razumem vašu osudu naslovne strane Ilustrovane politike, kao i vašu brigu za kolege pomenute u tom sramnom tekstu. Da li je osuda bila dovoljna, ili je bilo neophodno da mene lično, a u stvari predsednika posredno, optužite za sve nesreće od 90-tih pa nadalje, politizujete ceo slučaj, namerno ignorišete zakon i zahtevate od države da ga krši?“, napisala je Vasiljević, najavivši da o svemu ovome želi da razgovara na sledećem sastanku državne Koordinacione grupe za saradnju s medijima i novinarskog Tima za dijalog u ponedeljak 5. novembra.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi