Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Rajfajzen banka priznala da je diskriminisala udruženja građana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

24. 10. 2018.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Rajfajzen banka priznala da je diskriminisala udruženja građana

Rajfajzen banka obavestila je Poverenika za zaštitu ravnopravnosti da će omogućiti obradu kredita udruženjima građana, nakon što je Poverenica na osnovu žalbe Udruženja novinara Srbije (UNS) donela obavezujuće mišljenje po kojem je Rajfajzen banka diskriminisala udruženja građana. Podsetimo, Poverenica Brankica Janković ranije je u mišljenju navela da je Rajfajzen banka „neopravdano napravila razlikovanje“ i naložila joj da preduzme sve neophodne mere kako bi se omogućilo udruženjima građana da ravnopravno sa drugim pravnim i fizičkim licima koriste bankarske usluge Rajfajzen banke.

Rajfajzen banka obavestila je početkom oktobra Poverenika, navela je Brankica Janković u pismu UNS-u, da je „kreditnu politiku modifikovala zaključno sa 10.10.2018. godine na način da omogući obradu kreditnih zahteva udruženja građana“.

 „Postupajući po preporuci od 24. avgusta 2018. godine, Erne Mraznica, rukovodilac Odeljenja za kontrolu usklađenosti poslovanja i Miroslavka Marinković, direktorka Sektora za poslove sa malim preduzećima i preduzetnicima Rajfajzen banke, 2. oktobra 2018. godine obavestili su Poverenika za zaštitu ravnopravnosti da je banka sastavila stručni tim radi detaljne analize postojećeg regulatornog okvira, a posebno obaveza banka u skladu sa lokalnim propisima i standardima Rajfajzen grupe“, navela je Janković u pismu UNS-u.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović  kaže da mu „nije jasno sa kojim pravom Rajfajzen banka obaveštava Poverenika da će postupiti ne samo u skladu sa lokalnim propisima, nego i standardima Rajfajzen grupe“.

„Rajfajzen banka, kao i velika većina ostalih stranih banaka, ne odgovara svojom sredstvima i imovinom za poslovanje Rajfajzen banke u Srbiji, pa ne vidim niti jedan razlog da standarde Rajfajzen grupe nameće bilo kojem lokalnom propisu“, rekao je Brajović.

On ističe da je za diskriminaciju civilnog sektora, uključujući i medije kojima su organizacije civilnog društva osnivači, najodgovornija Narodna banka Srbije koja dozvoljava poslovanje banaka suprotno jedinstvu pravnog poretka zemlje, dopuštajući bahaćenje banaka, a na štetu građana i štediša.  

Kako je UNS nezvanično saznao, obaveštenje da se mogu obrađivati krediti udruženjima građana i zaposlenima u njima centrala Rajfajzen banke prosledila je poslovnim jedinicama. Ipak, u Rajfajzen banci UNS-u ni posle pet dana nisu odgovorili na pitanje da li je ova informacija tačna.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi