Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Inicijativa za ulice Aleksandru Tijaniću i Bogdanu Tirnaniću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

15. 10. 2018.

Izvor: UNS

Inicijativa za ulice Aleksandru Tijaniću i Bogdanu Tirnaniću

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović i novinarka RTS-a i predstavnica grupe poštovalaca Aleksandra Tijanića Verica Bradić upoznali su danas zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića sa inicijativom da po jedna ulica u Beogradu dobije ime po poznatim novinarima Aleksandru Tijaniću i Bogdanu Tirnaniću.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podržao je ovaj predlog, a inicijatori su ga predali Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda.

Goran Vesić izrazio je želju da se inicijativa nađe na dnevnom redu narednog zasedanja Skupštine Grada koja je planirana za novembar.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović saglasni su i sa idejom da Aleksandar Tijanić i Bogdan Tirnanić dobiju ulicu tamo gde su živeli, na Novom Beogradu, odnosno na Dorćolu ili Neimaru.

„U epohi koju je obeležilo obezvređivanje značaja javne reči, Aleksandar Tijanić uspeo je da dokaže da je moguće biti važan zbog onoga što imaš da kažeš. Da je važno biti novinar, da novinarstvo može biti važno i da je u životu dovoljno biti novinar. Ostavljao je nadu da iskazana reč može da promeni stvarnost, ako je izgovori onaj ko to ume. Aleksandar Tijanić se pratio i u ostalim ex-YU zemljama gotovo jednako kao u Srbiji“, navodi se, između ostalog, u tekstu inicijative.

Retko ko je kao Bogdan Tirnanić pronosio duh Beograda i, kako su kolege za njega govorile, bio hroničar i čuvar sentimentalne istorije ovog grada i njegova ikona.

„Intelektualca ne određuje njegova školska upućenost u određenu sferu ljudskog duha, već ga određuje njegova sposobnost da kritički promišlja svet, unapred odlučan da bez roptanja prihvati konsekvence tog promišljanja", govorio je Bogdan Tirnanić, novinar, filmski kritičar, pisac, glumac.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

16.10.

2018.

novinar [neregistrovani] u 03:06

Novinarima sa velikim N

Najzad da se i novinarskom pozivu prizna uticaj i oda zaslužena počast. U nadi da se neće stati na ova dva imena...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi