Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Slobodan Jovanović Kića bio je stručan, skroman, ali beskompromisan
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 07. 2018.

Slobodan Jovanović Kića bio je stručan, skroman, ali beskompromisan

„Kića je bio izuzetno otresit kada je posao u pitanju. Kada je zastupao svoje stavove, nije bilo kompromisa. Pisao je oštre tekstove i kritike o automobilskoj industriji“, rečeno je danas na komemoraciji dugogodišnjem novinaru „Privrednog pregleda“ Slobodanu Jovanoviću Kići u Udruženju novinara Srbije (UNS).

„Ne sećam se da je ikada povisio glas i da se posvađao sa nekim. Čovek živi koliko ga se sećamo, a ja sam uveren da ću ga se uvek sećati “, rekao je Branislav Krmar, bivši direktor Sajma automobila.

Krmar je dodao da je Kića "pomagao oko Salona automobila, kako bi napravili još bolji sajam".

„Mi smo ga doživljavali kao da je radnik sajma. Objavio je monografiju o istorijatu Salona automobila, u kojoj je ostavio puno informacija, dokumenata“, rekao je Krmar.

Kolega iz „Privrednog pregleda“ Drago Delić rekao da je Kića bio jedan od najboljih novinara ovog lista.

„Imao je rubriku na Poslovnom radiju, a u jubilarnoj emisiji došlo je celo rukovodstvo automobilskog sektora. To govori koliko je bio cenjen i koliko je njegova reč bila cenjena u automobilskom svetu“, rekao je Delić.

Slobodan Kujundžić je rekao da je "imao privelegiju da bude Slobodanov cimer 12 godina".

„Bio sam urednik i prvi koji je čitao njegove tekstove. U tekstovima ‘Privrednog pregleda’ koji su često dugi i suvoparni, meni je bilo zadovoljstvo da pročitam njegov, koji je bio kao dezert“, rekao je Kujundžić.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović rekao je da je Kića bio „stručan, vredan, povučen“ i kao retko ko voleo je svoj posao.

„Stalno nas je podsećao na nestanak našeg kolege Dušana Ivanovića iz 'Privrednog pregleda' koji se desio 1994. godine i videvši da imamo Dosije o ubijenim i nestalim novinarima i da vodimo akciju da se rasvetle njihove sudbine, redovno nas je na to podsećao“, rekao je Brajović.

On je dodao da „UNS neće i ne sme zaboraviti njegovu ulogu u afirmisanju novinarstva koje je pratilo automobilizam i automobilsku industriju“.

Prisećajući se kolege, Zoran Plavšić rekao  je da je Kića „pisao pitke tekstove".

"Imali smo osećaj da ih je lako pisao, a to su bili tekstovi vrlo stručno uređeni“, rekao je Plavšić i dodao da je Kića bio i „izvrstan kuvar“.

Slobodan Jovanović rođen je 12. aprila u 1941. godini u Beogradu, gde je završio Pravni fakultet. Novinarstvom je počeo da se bavi 1963. godine u kulturno umetničkoj redakciji Radio Beograda, kao spoljni saradnik.

Bio je urednik u listu „Potrošački informator“, u rubrici „Autotest“, od 1970. do 1983. godine.

Pisao je i u IT novinama, a 1987. godine prelazi u "Privredni pregled" gde je radio do penzionisanja.

Jedan je od osnivača Foruma automobilskih novinara.

Slobodan Jovanović preminuo je 21. jula u Beogradu, u 78. godini. Sahrana će biti u subotu, 28. jula u 13 sati, na Novom groblju u Beogradu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi