Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Okrugli sto “Novinarstvo i pretpostavka nevinosti“ danas u Pres centru UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

18. 07. 2018.

Izvor: UNS

Okrugli sto “Novinarstvo i pretpostavka nevinosti“ danas u Pres centru UNS-a

Povodom inicijative Advokatske komore Beograda da se u Krivični zakonik uvede krivično delo za koje bi osobama u državnim institucijama, ali i novinarima i urednicima ako objave izjavu ili vest kojom se krši pravo na pretpostavku nevinosti, bila zaprećena kazna zatvora do tri godine, Udruženje novinara Srbije (UNS) i Misija OEBS-a u Srbiji organizuju okrugli sto čiji učesnici, advokati, sudije i novinari treba da iznesu stavove i mišljenja o ovom predlogu.

Učesnici okruglog stola “Novinarstvo i pretpostavka nevinosti“ su predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara i urednik informativnog programa B92 Veran Matić, advokat i predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor, sudija i zamenik predsednika Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović, advokat Zdenko Tomanović i novinar Vuk Cvijić. Moderator je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

Podsetimo, nakon što je predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić javno izneo sumnju u način na koji Specijalni sud vodi postupak za ubistvo Slavka Ćuruvije, Društvo sudija Srbije i predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor optužili su Matića da krši pretpostavku nevinosti.

U odgovoru Društvu sudija Srbije Veran Matić je rekao da se Komisija za istaživanje ubistava novinara nije mešala u nezavisnost sudstva „ali da sigurno neće da zabija glavu u pesak u situacijama kada je svima jasno šta se događa“.

U reagovanju UNS istim povodom ističe da „novinari imaju pravo i dužnost da javno iznose svoja zapažanja o sudskim postupcima“ i da to pravo ne mogu da im uskrate „strukovne organizacije koje svoje članove žele da postave iznad društva i izvan domašaja javne kritike“.

Okrugli sto “Novinarstvo i pretpostavka nevinosti“ biće održan u sredu, 18. jula sa početkom u 10 sati u Pres centru UNS-a (Kneza Mihaila 6/III).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi