Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Skupština o izboru Živojina Rakočevića za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

11. 06. 2018.

Izvor: UNS

Skupština o izboru Živojina Rakočevića za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije

Skupština Srbije na zasedanju koje je počelo u utorak raspravljaće i o predlogu Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) da član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije bude Živojin Rakočević. Podsetimo, Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu usvojio je u petak po drugi put predlog UNS-a i NUNS-a da novinar Živojin Rakočević bude član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Od devet prisutnih članova Odbora, za kandidaturu Živojina Rakočevića glasalo je njih osmoro. Predsednik Odbora Petar Petrović za UNS je rekao da je „Odbor dao mišljenje da je predlog u skladu sa Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije“.

„Predlog će ići na plenarnu sednicu Narodne Skupštine. Očekujem da će to biti na dnevnom redu već prve naredne sednice koja se očekuje iduće nedelje. Mislim da neće biti problema da gospodin Živojin Rakočević bude izabran za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije“, rekao je Petrović u petak.

Podsetimo, UNS i NUNS jula prošle godine treći put su predložili Živojina Rakočevića za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Rakočević, član Uprave UNS-a i novinar iz Gračanice, nedelju dana pre toga nije dobio potrebnu skupštinsku većinu za izbor u Odbor, jer su se poslanici vladajućih partija uzdržali od glasanja za njega.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović, upitan zašto su on i poslanici vladajuće većine promenili mišljenje, odgovorio je da ni UNS nije reagovao  na naslovnu stranu NIN-a i umrlicu za živog predsednika Srbije.

Deset meseci ranije, septembra 2016. godine, Rakočević je imao ubedljivu podršku u skupštinskom Odboru, a za njega je tada glasalo 13 od 16 prisutnih članova ovog Odbora, među kojima je bio i gospodin Martinović.

Prvi put novinarska udruženja predložila su Rakočevića avgusta 2015. godine, a svoj predlog ponovila su i avgusta 2016. godine, jer su u međuvremenu održani parlamentarni izbori u Srbiji.

Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije predviđa da jedan od devet članova Odbora bude izabran na zajednički predlog novinarskih udruženja. Odbor upravlja Agencijom i među ovlašćenjima ovog organa je i izbor direktora Agencije.

Mesto člana koji predstavlja novinarska udruženja u Odboru Agencije za borbu protiv korupcije upražnjeno je više od pet godina.

Živojin Rakočević je dugogodišnji član Uprave UNS-a, izveštač i komentator „Politike“ sa Kosova i Metohije. Živi u Gračanici, gde već nekoliko godina uspešno vodi tamošnji Dom kulture, koji je po brojnosti i kvalitetu kulturnih događaja, od njegovog dolaska, uporediv sa najambicioznijim i najposećenijim kulturnim ustanovama Beograda.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

11.06.

2018.

Jovanka Stanojević, novinar [neregistrovani] u 23:51

Podrška predlogu

Nadam se, najiskrenije, u ime profesije i svega onoga što mi i dalje uliva najmanje zrno nade da nismo krajnje pogubljeni u vremenu i prostoru, da će ovaj predlog naići na podršku svih predstavnika koji sede u Parlamentu RS. Sve drugo, za mene će biti poraz i potvrda da smo daleko od razuma.

Podrška uvaženom kolegi, Živojinu Rakočeviću, časnom čoveku i svestranom stvaraocu.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi