Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Obeleženo 19 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

11. 04. 2018.

Izvor: UNS

Obeleženo 19 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije

„Slobode medija i novinarstva ne može biti dok ubice i napadači na novinare ne budu kažnjeni. Zahvaljujući Komisiji za istraživanje ubistava novinara čiji rad Udruženje novinara Srbije podržava, danas je u toku suđenje ubicama Slavka Ćuruvije“, rekao je danas predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović na obeležavanju 19 godina od ubistva novinara, vlasnika i glavnog i odgovornog urednika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije.

Radomirović je istakao da ohrabruje izjava predsednika Višeg suda u Beogradu da će suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije biti završeno  do kraja ove godine.

„Nažalost, neka druga ubistva još nisu rešena i ubice nisu kažnjene. Treba da se podsetimo i našeg kolege Milana Pantića koji je ubijen 2001. godine, radnika RTS-a koji su ubijeni u bombardovanju 1999. godine, kao i naših kolega srpskih i albanskih novinara koji su ubijeni u periodu od 1998. do 2005. godine na Kosovu i Metohiji. Četranaest naših kolega je ubijeno, a niko za ta ubistva nije odgovarao“, rekao je Radomirović i dodao da ohrabruje činjenica što je današnjem skupu prisustvuje i predstavnik OEBS-a za slobodu medije Harlem Desir.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić rekao je da je 19 godina “dug vremenski period kada se čeka završno otkrivanje istine i zadovoljenje pravde, ali jako kratko vreme da bismo tek tako zaboravili prošlost, da se zaboravi ko je bacio fatmu i ko je odapeo strelu, ko je opstruirao pretkrivični postupak, ko je dozvolio da pripadnici Državne bezbednosti sami od sebe uzimaju izjave, ko je zaturao, a ko poturao svedoke i ko je odlučio da slučaj temelji na svedočenju onih koji su služili kazne od tri puta po 40 godina“.

On je dodao da „ravno 19 godina kolege Slavka Ćuruvije sa ovog mesta upućuju potpuno iste reči“.

„Apelujemo da država nađe i kazni one koji su usred bela dana precizno, hladno i profesionalno likvidirali novinara Ćuruviju“, rekao je Lekić.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Desir rekao je da je „ućutkivanje novinara ubijanjem neprihvatljivo“.

„Ćuruvija je bio hrabar novinar, nije se bojao da piše o najosetljivijim temama u veoma teškim vremenima za Srbiju. Nažalost, za svoj profesionalni rad i posvećenost novinarstvu platio je najveću cenu. Sigurnost novinara i prestanak prakse nekažnjivosti zločina počinjenih protiv novinara je moj prioritet“, rekao je Desir.

On je istakao da je „veoma važno da svaki napad na medijske profesionalce bude osuđen na najvišem nivou“.

„Vlasti imaju dužnost da osiguraju da počinioci i nalogodavci napada na novinare ne ostanu nekažnjeni. Nekažnjivost je najveća prepreka sigurnosti novinara. Potpuno podržavam rad Komisije za istraživanje ubistava novinara čija je uloga u ovom procesu veoma važna. Mi ćemo nastaviti da pratimo napredak u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije, ali i Milana Pantića i Dade Vujasinović“, rekao je Desir.

On je podsetio da su u prethodnih nekoliko meseci od kada je na mestu predstavnika OEBS-a za slobodu medija ubijena još dva istraživačka novinara, Jan Kucijak iz Slovačke i Dafne Karuana Galicia sa Malte.

„Dužnost svih građana i vlasti je da zaštite rad novinara, da obezbede sigurnost novinara. Novinari su institucija demokratije“, rekao je Desir.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi