Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS i DNKiM: Sve teži položaj novinara na Kosovu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 07. 2010.

UNS i DNKiM: Sve teži položaj novinara na Kosovu


Upravni odbor Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM) na svojoj redovnoj sednici održanoj u Čaglavici upozorava da težak bezbednosni i finansijski položaj, prepreke u istraživanju i nedostupnost informacija ozbiljno ugrožavaju rad većine novinara i medijskih kuća na Kosovu i Metohiji.

Niz incidenata u kojima su novinari bili predmet napada, verbalnih i fizičkih, pokazuju da se atmosfera i svest o značaju i položaju novinara sporo i nedovoljno menjaju.

Svetska ekonomska kriza posebno ugrožava rad medijskih kuća, smanjen je interes za vesti sa Kosova i Metohije, a međunarodne organizacije koje su u proteklom periodu podžavale određene projekte znatno su smanjile svoja sredstva i podršku.

Društvo novinara Kosova i Metohije i Udruženje novinara Srbije prate transformaciju RTV Priština i podržavaju osnivanje Javnog preduzeća za pomoć delovima ovog sistema na KiM (TV Most, Radio Gračanica, TV Puls, Radio Kosvska Mitrovica) ali i napominju da bi Vlada Republike Srbije trebalo da povede računa o medijima u privatnom vlasništvu u Pokrajini.

DNKiM i UNS kao inicijatori ideje za osnivanje novog TV kanala na srpskom jeziku pozdravljaju napredak u procesu stvaranja i konstituisanja nezavisnog TV kanala u Pokrajini i podsećaju da obaveze preuzete međunarodnim planovima treba i praktično primeniti.

DNKiM je na sednici Uprave najoštrije osudilo napad na novinara Petra Miletića, sadašnjeg poslanika u Skupštini Kosova i zatražilo hitno pronalaženje počinilaca.

DNKiM je podržalo inicijativu Radija “Kontakt plus” iz Kosovske Mitrovice, da se jedna ulica u ovom gradu nazove po ubijenom doktoru Mesudu Džekoviću i odlučilo da se nastavi akcija prikupljanja pomoći za teško obolelog dečaka Stefana Trajkovića koji se nalazi na lečenju u Velikoj Britaniji.

Nakon sednice Upravnog odbora predsednik Izvršnog odbora UNS-a Petar Jeremić, sekretar Udruženja Nino Brajović, predsednik DNKiM Željko Tvrdišić, Jelena Cvetanović i član Saveta RRA Živojin Rakočević posetili su porodicu ranjenog kolege Petra Miletića i razgovarali sa lekarima bolnice u Kosovskoj Mitrovici gde se on trenutno nalazi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi