Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Upravni sud poništio Rešenje RATEL-a kojim je Kanalu 9 oduzeta lokalna analogna frekvencija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

16. 03. 2018.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Upravni sud poništio Rešenje RATEL-a kojim je Kanalu 9 oduzeta lokalna analogna frekvencija

Upravni sud u Novom Sadu, nakon tri godine, usvojio je tužbu TV Kanala 9 da se poništi Rešenje Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) kojim je ovom kanalu oduzeta lokalna analogna frekvencija. „Oduzimanjem radio-frekvencije u skraćenom postupku onemogućeno je tužiocu da zaštiti svoja prava i pravne interese jer je tužiocu oduzeta dozvola za emitovanje programa na lokalnom području i pre roka na koji je izdata.

Ukinuto mu je pravo koji je imao u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima da produži važenje svoje dozvole za emitovanje na lokalnom područuju“, navodi se u odluci Upravnog suda koju je UNS imao uvid.

Rešenjem koje je doneo RATEL 2015. godine, oduzeta je radio-frekvencija koja je Kanalu 9 izdata 2008. godine.

Iako je Kanal 9 tražio 2015. godine da produži svoju dozvolu za još osam godina, njemu je „oduzeto pravo da postoji kao lokalna televizija i bio je primoran da emituje svoj program na regionalnom područuju pod nepovoljnim uslovima“.

 „Svojom jednostranom odlukom da nam, mimo zakona, oduzmu dozvolu za lokalnu analognu frekvenciju pre njenog isteka i da nam oduzmu zakonom garantovano pravo da je posle prvih osam godina produžimo za još osam godina i da nas primoraju da postanemo regionalna televizija i zaključimo ugovor sa JP Emisiona tehnika i veze (ETV), napravili su nam štetu u iznosu od oko 20 miliona dinara“, rekla je za UNS vlasnica TV Kanala 9 Maja Pavlović.

U obrazloženju odluke Upravnog suda navodi se da je zbog „oduzimanja dodeljene radiofrekvencije tuženi bio primoran da zaključi ugovor sa ETV-om za emitovanje svog lokalnog televizijskog programa sa lokacije Čot-Venac u drugom multipleksu na regionalno područje digitalnog regiona četiri“.

Upravi sud dalje navodi da je Kanal 9 bio primoran da postane regionalna TV stanica i da su mu bitno povećani troškovi, umesto da plaća oko 22 hiljade dinara mesečno, on je bio primoran da plaća oko 173 hiljade dinara. 

Maja Pavlović je u zahtevu koja je poslala RATEL-u zbog odluke Upravnog suda, navela da „hitno zahteva da zakažu saslušanje, kako bi zaštitila svoja prava“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi