Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Obeležena devetogodišnjica ubistva Milana Pantića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

11. 06. 2010.

Obeležena devetogodišnjica ubistva Milana Pantića


Danas je u Jagodini obeležena deveta godišnjica od ubistva Milana Pantiće. Na Gradskom groblju je u 10 časova održan pomen, a nakon toga u naselju Tabane otvoren trg koji nosi ime ubijenog novinara.

Petar Petrović, zamenik gradonačelnika Jagodine, izjavio je da se davanjem imena ubijenog novinara gradskom trgu Jagodina odužuje Milanu Pantiću. Ljiljana Smajlović predsednica UNS-a, na čiju inicijativu je trg poneo Pantićevo ime, istakla je da je zadovoljna time što je Jagodina odala počast Pantiću, ali da UNS neće biti miran sve dok se ne otkriju ubice i nalogodavci ubistva Milana Pantića.
"U oktobru će se navršiti deset godina kako u Srbijom upravlja demokratska vlast. Ta vlast je dozvolila da ubice novinara ostanu nekažnjene, da se novinari dalje tuku i ubijaju i da im se nekažnjeno preti".

U pet do dvanaest u centru grada Pantićeve kolege novinari zaustavili su saobraćaj i raširiti transparent na kojem je pisalo "Pronađite ubice novinara".

Tradicionalna nagrada za novinarsku hrabrost "Milan Pantić" svečano je uručena u gradskoj biblioteci "Radislav Nikčević" .Umesto ovogodišnjeg dobitnika Rikarda Jakone, koji je na poslovnom zadatku u Nemačkoj, priznanje je primio njegov saradnik Slobodan Radovanović. Time što je dodeljena stranom novinaru, nagrada je ove godine dobila internacionalni karakter.

Da podsetimo, italijanski novinar Rikardo Jakona je autor dokumentarnog filma „Beskonačni rat“, u kojem prikazao događaje na KiM za vreme i posle NATO bombardovanja, veze lokalnih vlasti sa kriminalcima i posledice politike Zapada na južnu srpsku pokrajinu. Dobitnik je ovogodišnje specijalne povelje UNS za novinarstvo bez granica.

Antrfile:
Pismo Rikarda Jakone


Najdraži moji,

Beskrajno vam hvala za nagradu "Milan Pantić", zaista sam počastvovan što ste odlučili da je dodelite meni, znate da ne mogu da budem tu s vama, jer u Nemačkoj snimam reportažu za novu seriju našeg programa, ali se nadam da ću kasnije imati prilike da se s vama i lično upoznam. Želeo bih da posvetim ovu svoju nagradu celoj ekipi koja je sa mnom radila na realizaciji "Beskrajnog rata", oni spadaju među najveće profesionalce italijanske televizije i bez njih ne bi bilo moguće suočiti se sa radom koji je, sa pripremama, snimanjima i montažom, trajao punih godinu dana. Kao što sam rekao kada sam došao u Beograd, "Beskrajni rat" je za nas bio značajan posao, jer smo uspeli da prikažemo našoj publici drugu stranu te priče, onu o kojoj se nikada nije dovoljno govorilo, mislim na ono što se događalo na Kosovu od kada je NATO 1999. preuzeo kontrolu, posle rata protiv Srbije. Tako smo osvojili i prikazali deo istine koja je do tada bila skrivena. Za nas to je od ključne važnosti! Jer, mislimo da bez "istine" i "pravde" ne može da se gradi trajni mir!

Hvala još jednom, do skorog viđenja
Rikardo Jakona i redakcija "Beskrajnog rata".




Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi