Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  MUP: Čekamo Radišića; Radišić: U kontaktu sam sa inspektorom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

13. 02. 2018.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

MUP: Čekamo Radišića; Radišić: U kontaktu sam sa inspektorom

Premijerka Srbije Ana Brnabić u izjavi Insajderu zamerila je novinarskim udruženjima što „od njihovih predstavnika nijednom nismo čuli da je policija reagovala brzo i krajnje profesionalno“ na prijavu napada na novinara Televizije N1 Nikolu Radišića.

Brnabić je istakla da je iste večeri (2. februara, prim. nov) pozvala urednika N1 Jugoslava Ćosića i da je njena savetnica za medije razgovarala sa Nikolom Radišićem. Kako je dodala, „od njih su dobile informaciju da je policija odmah reagovala na prijavu napada, što se nije moglo čuti u medijima“.

Kada se napad zapravo dogodio?

Za napad na novinara Televizije N1 Nikolu Radišića javnost je saznala u petak, 2. februara. Tog dana Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) prvi su, u saopštenju u kom su „oštro osudili pretnje Nikoli Radišiću“, objavili informacije o ovom slučaju.

Oni su, ne navodeći kada se incident dogodio, objavili da su „Radišiću u centru grada dva NN lica uz pljuvanje psovali mater ’američku’ i ’izdajničku’“ i da je „Radišić zbog ugožavanja sigurnosti iz člana 138 stav 3 Krivičnog zakona podneo Krivičnu prijavu protiv nepoznatih učinilaca“.

UNS je toga dana, pre objavljivanja saopštenja u kojem je osudio napad i vređanje novinara, pozvao Radišića koji je potvrdio da su ga „danas u centru grada, dve nepoznate osobe uz pljuvanje vređale, kao i da je incident prijavljen policiji“.

Istog dana i Televizija N1 objavljuje vest da su advokati TV N1 „podneli krivičnu prijavu protiv nepoznatih učinilaca zbog pretnji novinaru televizije N1 Nikoli Radišiću“. N1 tada navodi da se incident „dogodio u ponedeljak“ (29. januara, prim. nov), ne spominjući da li je i kako policija reagovala.

Državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković u izjavi UNS-u rekla je da je „šest advokata, koji su punomoćnici Nikole Radišića podnelo prijavu policiji tek četvrti dan od napada, odnosno, „1. februara ove godine za događaj koji se desio 29. januara“.

„Oni su naveli da su tog dana oko 14.43 sata, Radišiću u Ulici cara Lazara prišla dva nepoznata muška lica i da mu je jedan uputio uvrede i psovao ga zahtevajući da više ne prolazi tom ulicom. Kako su rekli advokati, oni su ga pljunuli, zbog čega se Radišić oseća ugroženo i brine za bezbednost svoje porodice i sebe“, rekla je Popović Ivković.

Popović Ivković: Važno je da se Radišić odazove pozivu policije

Biljana Popović Ivković rekla je za UNS da je policija, postupajući po prijavi, kontaktirala dežurnog zamenika Prvog osnovnog javnog tužilaštva kojem su predočeni navodi prijave i koji je naložio da se prijava dostavi nadležnom tužilaštvu i da se radi na identifikaciji NN lica.

„Krivična prijava je prosleđena tužilaštvu, a policija je postupajući po prijavi i nakon obilaska mesta događaja, pribavila snimke sa video nadzora sa četiri objekta“, rekla je Popović Ivković.

Kako dodaje, policija je potom, 2. februara, pozvala Radišićevu advokaticu i zamolila je da ih Radišić kontaktira, što je on i učinio putem telefona.

„Radišiću je predočeno da je prijava u radu i da treba da dođe u PS Stari grad kako bi se sa njim obavio razgovor i da bi precizirao navode iz prijave, naročito u pogledu tačnog mesta i kako bi pregledom video nadzora ukazao na lica koja su ga vređala i pretila mu.

Policija je 8. februara ponovo kontaktira Radišića, ali se on nije javljao na telefon. Potom mu je policajac 9. februara poslao SMS poruku u kojoj ga je zamolio da ih kontaktira, kada mu to poslovne obaveze dozvole i precizira u koje vreme može doći u stanicu Stari grad. Radišić se kasnije javio i rekao da će doći posle vikenda kada od poslovnih obaveza i zauzetosti nađe vremena, ne precizirajući vreme“, rekla je Popović Ivković UNS-u.

Kako je dodala, „12. februara Radišić je pozvao policajca i rekao mu da će ako mu to poslovne obaveze dozvole doći najverovatnije 14. februara u poslepodnevnim satima“.

„Kako bi policija mogla da nastavi rad po nalogu tužilaštva, važno je da se Radišić odazove našem pozivu, pogotovo imajući u vidu da je prošlo već dve nedelje od kako se ovaj događaj desio“, naglasila je Popović Ivković.

Radišić: U stalnom sam kontaktu sa inspektorom koji vodi slučaj

 

 UNS je danas, nakon odgovora iz MUP-a, pozvao i Nikolu Radišića i upitao ga zbog čega je incident prijavljen tek četiri dana nakon što se dogodio, kao i kako je moguće da deset dana nije našao vremena da ode u policiju da da iskaz i pogleda snimke sigurnosnih kamera.

„Ne znam odakle Biljani takva konstrukcija. U stalnom sam kontaktu sa inspektorom kojem je dodeljen moj slučaj i do sada se nismo videli uglavnom zbog njegovog radnog vremena, ali i usklađivanja obostranih radnih obaveza. Sa inspektorom je dogovoren termin u sredu“, rekao je Radišić UNS-u.

Na pitanje zašto je incident prijavljen posle četiri dana, Radišić je rekao da to ne želi da komentariše.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi