Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Uručene diplome
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

09. 06. 2010.

Uručene diplome


Trećoj generaciji škole VebNovinar u Pres centru UNS-a uručene su diplome nakon uspešno završene tromesečne nastave.

Diplome je uručio direktor škole, Aleksandar Mitić, koji je upozorio da se srpski onlajn marketing stručnjaci žale na nedovoljno kvalitetan internet sadržaj, da srpski mediji stidljivo koriste tehnike i prednosti internet novinarstva, ali i da kompanije još ne uviđaju značaj investiranja u edukaciju iz veb novinarstva.

U ime Udruženja novinara Srbije prisutnima se obratio generalni sekretar Nino Brajović  i rekao da će škola VebNovinar ostati jedan od ključnih prioriteta ove strukovne organizacije.

Ispred USAID-a IREX-a obratila se Ivana Bjelić podsećajući da je jedna od aktivnosti ovih organizacija u Srbiji, u okviru Programa podrške medijima, i podrška razvoju medijskih udruženja i njihovih kapaciteta.  

"Program podrške promoviše razvoj internet medija, oglašavanje, internet tržište i kroz treninge obučava novinare za rad na veb platformama", istakla je ona i naglasila da su  USAID-a IREX prepoznali  kvalitet programa škole i predavača, koji su vodeći stručnjaci za veb medije.

Povodom dodele diploma trećoj generaciji polaznika održan je ekspertski panel na temu “Budućnost onlajn medija i uloga novinara” na kojem su govorili novinar i urednik RTS-a i kolumnista magazina Vreme Zoran Stanojević, urednik sajta dnevnog lista Blic Veljko Popović,  direktor poslovanja na internetu kompanije Adria Media Dejan Nikolić,  direktor e-PR sektora agencije McCann Erickson Public Relations Miloje Sekulić, urednica portala Mingl i IT događaji Dragana Petković i direktor škole VebNovinar Aleksandar Mitić.

Urednik portala "Mingl" i jedan od predavača u školi Dragana Petković ocenila je da nove tehnologije otvaraju nova radna mesta za novinare, i da je pitanje samo da li su oni spremni da inoviraju svoja znanja i tako odgovore zahtevima vremena.

"Osim toga što je kreator sadržaja, novinar je sada i moderator zajednice, neko ko mora da brine o onlajn reputaciji svog medija, on je sada osoba koja mora da zna mnogo više od toga da napiše vest", rekla je ona.

Novinar i urednik Radio-televizije Srbije Zoran Stanojević istakao je da je jedan od problema u razvoju veb novinarstva to što tradicionalni mediji internet ne vide kao bazu, navodeći primer da pisani mediji na onlajn stranicama objavljuju delove, a u štampanim izdanjima cele tekstove.

On je izrazio i bojazan da nove tehnologije od novinara prave puke popunjače novinarskih rubrika ali da se nada da do toga neće doći uprkos tedenciji automatizacije novinarskog posla i želji da se sa manje ljudi proizvede više sadržaja i oni jeftino distribuiraju putem kompjutera.

Direktor poslovanja na internetu kompanije Adria Media Dejan Nikolić kazao je da će u narednom periodu budućnost onlajn medija zavisiti od njihovog uspeha da sadržajima privuku oglašivače koji bi se reklamirali na njihovim stranama.

Direktror e-PR slube kompanije McCann Erickson Miloje Sekulić je sa svoje strane, u duhu teme, izveštavao sa skupa preko Twittera i prenosio učesnicima pitanja koja su preko te društvene mreže postavljana od strane onih koji nisu bili u mogućnosti da fizički prisustvuju skupu.

Škola “VebNovinar” usavršava polaznike za karijeru u veb novinarstvu, veb PR-u i veb marketingu. Podeljen je u 30 sesija, odnosno 96 časova, koje studentima predaje 15 profesionalaca iz oblasti veb novinarstva, komunikologije, PR-a, marketinga, dizajna, programiranja, multimedije.

Ove godine kurs su podržali USAID i IREX.

                




Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi