Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Misija za utvrđivanje činjenica u Srbiji o medijskoj slobodi i bezbednosti novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

25. 01. 2018.

Izvor: EFJ/UNS

Misija za utvrđivanje činjenica u Srbiji o medijskoj slobodi i bezbednosti novinara

Nakon zabrinutosti za stanje medijskih sloboda u Srbiji koje su iskazale i srpske novinarske i medijske organizacije kao i međunarodne organizacije i institucije, Srbiju je 18. i 19. januara 2018. posetila zajednička međunarodna misija za utvrđivanje činjenica, sastavljena od predstavnika Evropske federacije novinara (EFJ), Međunarodnog instituta za štampu (IPI) i Medijske organizacije za jugoistočnu Evropu (SEEMO).

Zajednička misija se sastala i razgovarala s velikim brojem zainteresovanih strana, uključujući novinare i urednike iz širokog spektra štampanih, elektronskih medija, akademicima i predstavnicima civilnog društva, zvaničnicima srpske vlade i posebno predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Misija, koja je privukla značajnu pažnju medija i zvaničnika, otkrila je niz suštinskih izazova za promovisanje slobodnog, nezavisnog i pluralističkog medijskog okruženja u Srbiji.

U očekivanju sveobuhvatnijeg izveštaja misije, predstavnici misije daju sledeće početne preporuke:

1. Bezbednost

Svi organi treba ozbiljno da uzmu slučajeve nasilja i uznemiravanja, prijavljenih od strane novinara i odmah reaguju, naglašavajući potrebu za brzim rešavanjem ovakvih slučajeva na osnovu efikasne i nezavisne istrage. Vlada Srbije mora da preduzme napore za rešavanje ranijih slučajeva nasilja nad novinarima, što je važno ne samo za novinare, koji su bili meta u tim slučajevima i njihove porodice, nego i za borbu protiv nekažnjivosti. U principu, snažno preporučujemo zvaničnicima na svim nivoima Vlade Srbije da pošalju jasan signal – bezuslovno - kojim osuđuju sve napade na novinare.

2. Uloga države u medijima

Brojni novinari i urednici, sa kojima je misija razgovarala, izrazili su zabrinutost za ono što su opisali kao sve teže okruženje za kritičko novinarstvo, koje delom podstiču posebno neprijateljske zvanične reakcije na kritičko i istraživačko novinarstvo. Zvaničnici srpske Vlade na svim nivoima moraju da se uzdrže od akcija, uključujući i verbalno uznemiravanje, koje imaju efekat diskreditacije kritičkih novinara i njihovog rada. Zvaničnici moraju da pošalju jasne signale da novinari imaju pravo da istražuju aktivnosti onih koji su na vlasti.

Srpski zvaničnici na svim nivoima moraju da uvažavaju medijski pluralizam i medijsku nezavisnost. Zvaničnici treba da usvoje nediskriminatorni pristup u kontaktima s medijima, komunicirajući sa svim medijima na jednakim osnovama. Programi za javno finansiranje medija – posebno na lokalnom nivou – moraju da se odvijaju transparentno i nezavisno i u skladu sa utvrđenim kriterijumima.

3. Medijska strategija

Pozivamo Ministarstvo kulture da osigura da se javna rasprava o novoj Medijskoj strategiji odvija na transparentan način i širom zemlje. Mora se ostaviti dovoljno vremena kako bi se obezbedila rasprava o predlogu i mora postojati odgovarajući poziv za intervencije i amandmane, kao i za ozbiljno razmatranje takvih intervencija i amandmana. Stavovi onih koji su napustili Radnu grupu moraju se priznati.

4. Društveni dijalog

Po mišljenju EFJ, pristojni uslovi rada, ostvareni kroz kolektivne ugovore, preduslov su obavljanja novinarskog posla. U tom smislu, EFJ poziva na poboljšanje društvenog dijaloga ili na njegovo pokretanje tamo gde nedostaje. EFJ navodi da postoji ogromna potreba za izgradnjom infrastrukture sa funkcionalnim organizacijama i institucijama, koju treba da podržava projektima za izgradnju kapaciteta.

5. Pristup informacijama

Državni organi moraju da poštuju pravo novianara na pristup javnim informacijama i moraju blagovremeno da reaguju na takve zahteve. Dugo čekanje na dokumente ima ozbiljan, negativan uticaj na novinarski rad u praksi.

6. Ombudsman

Preporučujemo da novinarstvo i mediji budu svrstani u značajnu oblast za instituciju nacionalnog Ombusmana – nezavisnog državnog tela čiji je zadatak promovisanje i zaštita prava građana – kako bi mu se omogućilo da se uspešnije bavi žalbama i problemima u vezi s novinarstvom i medijima.

7. Definicija novinara

Kako se ne bi ograničavala sloboda štampe i kako bi se podržala zaštita izvora, zajednička misija upozorava i medijske igrače i vlasti da ne uvode posebnu definiciju novinara koja bi ugrozila sadašnje razumevanje ovog pojma.

8. Radna grupa o bezbednosti

Međunarodna misija smatra da je formiranje Radne grupe za bezbednost novinara važan signal namera Srbije da se ozbiljno bavi problemom bezbednosti. U svetlu ovog, pozivamo članove grupe - predstavnike medija, policije i javnog tužilaštva – da započnu dijalog s ciljem revitalizacije ovog važnog pitanja, ako je potrebno uz podršku nezavisnog moderatora. Uzajamno razumevanje je od ključnog značaja za ostvarivanje konkretnog napretka.

9. Savet za štampu

Pozivamo sve medije i novinare da se prihvate Kodeks novinara Srbije, da poštuju samoregulatorno telo, Savet za štampu, uključujući i Komisiju za žalbe Saveta, kao i da objavljuju odluke Saveta u skladu sa njegovim propisima. Smatramo da je Savet za štampu instrument od ključne važnosti za uzdizanje etičkih i profesionalnih standarda novinarstva u Srbiji. Nacionalne i međunarodne institucije treba da pruže punu podršku ovom telu. 

Apelujemo na sve medije, medijska udruženja i novinare u Srbiji da u svakom trenutku poštuju profesionalne i etičke standarde u svom radu i svakodnevnoj komunikaciji. 

Naš je stav da će ispunjavanje ovih preporuka, koje su zajedničke, ukoliko nije drugačije naznačeno, doprineti boljem okruženju za novinarstvo u Srbiji, u kojem novinari mogu da obavljaju svoj posao (uključujući i istrage o aktivnostima onih koji su na vlasti) bez uznemiravanja, napada, pretnji i kampanja ocrnjivanja.

Naglašavamo, takođe, da demokratija cveta onda kada i slobodno i nezavisno novinarstvo napreduje.

Skot Grifen             Mogens Bliher Bjeregord                    Oliver Vujović

    IPI                                 EFJ                                             SEEMO

Preporuke međunarodne misije na engleskom jeziku možete preuzeti u prilogu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi