Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Politika AD tužila Politiku novine i magazini jer krije podatke o poslovanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

18. 01. 2018.

Autor: K. K. Izvor: UNS

Politika AD tužila Politiku novine i magazini jer krije podatke o poslovanju

Politika AD tužila je ćerku firmu, izdavača dnevnog lista „Politika“, Politiku novine i magazini (PNM) zbog nedostavljanja podataka o poslovanju, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS). Kako stoji u Zahtevu koje je Politika AD podnela Privrednom sudu, a u koji je UNS imao uvid, ova firma je bezuspešno tražila od rukovodstva PNM-a da joj dostavi podatke o poslovanju, kako bi mogla da uradi procenu vrednosti udela koji ima u izdavaču dnevnika „Politika“.

Zbog opstrukcije PNM, Politika AD, koja je inače bila na spisku Vlade Srbije kao strateški važno preduzeće, nije mogla da dostavi procenu svoje imovine i tako uđe u Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR).

„Predlagač UPPR nije mogao da postupi po tački 4 navedenog Zaključka, jer je protivno zakonu bio onemogućen u postupanju imajući u vidu da rukovodstvo PNM nije htelo da primi zahtev i dostavi dokumentaciju kako bi Predlagač UPPR izvršio i dostavio procenu vrednosti udela koji ima u Društvu PNM. Zahtev je poslat poštom, ali rukovodstvo PNM ignorisalo je dopis“, obrazložila je Politika AD Privrednom sudu, a objavljeno je na sajtu Agencije za privredne registre.

U sudskom zahtevu Politike AD se podseća da je PNM dva puta odbijao da dostavi dokumentaciju koja sadrži izveštaj o poslovanju, revizorski izveštaj i konsolidovani finansijski izveštaj za 2016. godinu.

Ovi podaci su Politici AD, suvlasniku PNM-a, osim za UPPR, bili potrebni i za održavanje Godišnje skupštine.

Podsetimo, Politika AD ima 50 odsto udela u vlasništvu PNM, dok je druga polovina u vlasništvu Ist medija grupe koja se dovodi u vezu sa biznismenom Miroslavom Bogićevićem. Ist medija grupa preuzela je 50 odsto vlasništva u PNM-u od nemačkog WAZ-a 2012. godine, a 2016. godine izbrisana je iz Registra poreskih lica Ruske federacije gde joj je bilo sedište jer nije imala prometa na računu.  

Nad Politikom AD pokrenut prethodni stečajni postupak

Privredni sud u Beogradu doneo je 13. decembra 2017. godine Rešenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka nad Politikom AD, odnosno stečajnog postupka sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR).

Kako je navedeno u Rešenju o promeni podataka, objavljenom na sajtu Agencije za privredne registre, nakon pokretanja ovog postupka imenovan je privremeni stečajni upravnik  - Dragan Perković i zabranjeni otuđenje imovine i blokada računa Politike AD.

„Upisuje se u Registar privrednih subjekata rešenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka koje je doneo Privredni sud u Beogradu pod brojem 3.Reo.41/2017, dana 13.12.2017, kojim se određuje privremena mera sledeće sadržine: 1) Imenuje se privremeni stečajni upravnik Dragan Perković iz Beograda; 2) Zabrana izvršenja na obezbeđenoj i neobezbeđenoj imovini stečajnog dužnika, uključujući i zabranu koja se odnosi na ostvarivanje prava razlučnih poverilaca. 3) Zabrana sprovođenja izvršenja sa svih dinarskih i deviznih računa stečajnog dužnika koji se vode kod poslovnih banaka, pa se zabranjuje Narodnoj banci Srbije – Odeljenju za prinudnu naplatu Kragujevac, da sprovodi blokadu i prenos sredstava svih računa stečajnog dužnika“, piše u Rešenju APR-a.

Na portalu sudova stoji da je Politika AD predlog o pokretanju stečajnog postupka sa UPPR-om podnela 12. decembra 2017. godine.

Ročište za UPPR zakazano je za 9. mart 2018. godine.  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi