Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  RTS na OTT platformi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

11. 01. 2018.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

RTS na OTT platformi

Radio–televizija Srbije (RTS) pokrenuće u Srbiji OTT platformu u prvoj polovini ove godine, rekli su UNS-u iz Službe za odnose sa javnošću RTS-a.

Građani će na ovoj platformi moći putem interneta besplatno da prate sve televizijske i radio kanale RTS–a uživo, uključujući i digitalizovani video i audio arhiv RTS-a na zahtev.

OTT platforma će moći da se prati na "smart" televizorima i mobilnim telefonima, a za korisnike iz Srbije ova usluga biće besplatna.

„U okviru OTT platforme naći se i sadržaji PGP RTS. Na ovoj platformi gledaoci će moći da gledaju program unazad i da prate emisije po sopstvenoj želji, kao i da istovremeno prate više sadržaja na jednom ekranu“, rekli su UNS -u u RTS-u.

Arhiva Javnog servisa je u procesu digitalizacije, o čemu je UNS ranije pisao, a do sada digitalizovana građa gledaocima je dostupna u kablovskom sistemu IPTV MTS-a.

Osim kablovskog sistema, digitalizovani arhivi biće emitovani i na OTT platformi RTS–a.

„Građani će moći da pristupe i videoteci i audioteci koji se obrađuju u procesu digitalizacije, u punom kvalitetu“, rečeno je UNS–u u RTS–u.

Oni su dodali da za pokretanje ove usluge važi ista zakonska procedura kao i za emitovanje sadržaja na internetu.

„RTS je obavio sve neophodne procedure koje je dužan da obavi po Zakonu o javnim medijskim servisima za pokretanje OTT platforme“, rekli su UNS-u u RTS-u.

Komentari (2)

ostavi komentar
ned

14.01.

2018.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 10:40

OTT usluga - nova medijska usluga?

Kada sam procitao oba teksta, "RTS na OTT platformi" i "'Telekom' i RTS proširili saradnju uvođenjem OTT platforme", setio sam se clanka '"RTS paket' uskoro u ponudi MTS televizije" iz avgusta 2015. godine. Odmah sam sebi postavio pitanje: da li je OTT ('over-tthe-top') platforama isto ili slicno sto i IPTV (televizija po internet protokolu)?

Stavise, ubrzo mi je na pamet palo i pitanje: da li je OTT usluga - nova medijska usluga iz clana 14. Zakona o javnim medijskim servisima? Da bih se podsetio i video da li su ispunjene pomenute odredabe o tim uslugama (OTT) kopirao sam ih: .
"Javni medijski servis može započeti pružanje nove medijske usluge radija ili televizije ili audio, odnosno audio-vizuelne medijske usluge na zahtev, ako je njen ukupan uticaj na tržište opravdan dodatnom vrednošću u smislu ispunjavanja demokratskih, socijalnih i kulturnih potreba društva i programskih obaveza predviđenih odredbama člana 7. ovog zakona.

Novom medijskom uslugom, u smislu ovoga zakona, smatra se usluga koja se bitno razlikuje od usluga koje ustanova javnog medijskog servisa već pruža u pogledu sadržaja, pristupa ili grupe korisnika kojima je namenjena.

Postojeća medijska usluga smatraće se novom medijskom uslugom ako je tako izmenjena da ispunjava merila iz stava 2. ovog člana.

Generalni direktor javnog medijskog servisa utvrđuje predlog za uvođenje nove medijske usluge koji sadrži jasan i potpun opis nove medijske usluge i obrazloženje opravdanosti njenog uvođenja, tehničkih uslova, označenje grupe korisnika kojima je namenjena, opis načina finansiranja i ocenu mogućeg uticaja na konkurenciju na relevantnom tržištu elektronskih medija.

Predlog za uvođenje nove medijske usluge dostavlja se na mišljenje Regulatoru u vezi sa mogućim uticajem nove medijske usluge na konkurenciju na relevantnom tržištu.

Regulator analizira mogući uticaj nove medijske usluge na relevantno tržište u saradnji sa organom nadležnim za zaštitu konkurencije.

Regulator dostavlja mišljenje javnom medijskom servisu sa izveštajem o analizi u roku od 90 dana od dana dostavljanja predloga.
Javni medijski servis organizuje i sprovodi javnu raspravu o predlogu za uvođenje nove medijske usluge koja ne može trajati kraće od 30 dana.

Nakon sprovedene javne rasprave, Upravni odbor javnog medijskog servisa donosi odluku o uvođenju nove medijske usluge. kraće od 30 dana.

Nakon sprovedene javne rasprave, Upravni odbor javnog medijskog servisa donosi odluku o uvođenju nove medijske usluge."

Zakljucak o proveri usaglasenosti OTT platformi i usluga sa navedenim zakonskim odredbama o novim medijskim uslugama ostavljam u amanet (nadleznost) strucnjaka REM-a, RATEL-a i dr.

Odgovori
čet

11.01.

2018.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 16:45

Sta je OTT?

Sta se podrazumeva pod pomodnim engleskim izrazom (pojmom) "over-tthe-top'?

U pojmovniku iz clana 2. vazeceg Pravilnika o opštim uslovima za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija po rezimu opteg ovlascenja nije dato znacenje ovog stranog izraza.

U jednom od glosarijuma EU-a, odnosno "DG CONNECT"-a (https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/glossary#letter_o) taj izraz ima sledece znacenje (kopiram u orginalu):

"Over-the-top" (OTT)

Over-the-top players provide audiovisual content online generally without themselves being internet service providers or network operators / electronic communications services and network providers."

U Izvestaju BEREC-a o OTT uslugama (http://berec.europa.eu/eng/document_register/subject_matter/berec/reports/5751-berec-report-on-ott-services) u tacki 3.3.1 data je sledeca, jednostavna definicija OTT (kopira u orginalu): "BEREC in this report defines OTT service as 'content, a service or an application that is provided to the end user over the public Internet'.”

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi