Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Kolege o Gajinu: Bio je najdugovečniji novinar na RTS–u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 01. 2018.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Kolege o Gajinu: Bio je najdugovečniji novinar na RTS–u

„Simo je decenijama opstajao, radeći političko novinarstvo za koje je potrebno mnogo veštine i strpljenja, a ponekad, nažalost, kao i svakoj drugoj profesiji i povijanja. Nisu u pravu oni koji misle da je opstanak Sima Gajina u profesiji bila posledica povijanja“, rekao je generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović na komemoraciji dugogodišnjem novinaru i uredniku na Radio-televiziji Srbije Simi Gajinu koja je održana danas u Udruženju.

Na komemoraciji je o Gajinu, u prisustvu prijatelja i kolega, osim Brajovića, govorio i bivši direktor fotografije Televizije Beograd i snimatelj Čedomir Filipović.

„On je najdugovečnijih novinar u Javnom servisu Radio-televizije Srbije, u kojem je radio 1958, pa sve do 2000. godine, kada je u 76. godini otišao u penziju. To je čitav radni vek kakav je malo ko uspeo da ostvari u profesionalnoj karijeri u ijednoj firmi. Simo Gajin je zaista rekorder. To je nešto što mnogo govori o njegovoj ličnosti. On je imao veštinu da ostane i opstane u novinarskom poslu, za koji je govorio da je jedna oluja koja, kad vas jednom uhvati, teško možete sa njom da se borite. Upadate u tu oluju, teško iz nje izlazite, ali on je uspevao to godinama“, rekao je Brajović.

On je podsetio i kako je Simo Gajin 1972. godine smenjen sa mesta urednika političke rubrike u Televiziji Beograd.

„Politička rubrika je najvažnija rubrika, koja je u to vreme imala tridesetak novinara i prestavljala i političku i privrednu rubriku. Simo se snažno borio i zalagao za to da se prilozi novinara iz unutrašnje rubrike, kad budu u Dnevniku, ne skraćuju i da ih urednici ne pakuju kako njima odgovara. To je večiti sukob između novinara i onih koji uređuju Dnevnik kao finalni proizvod. Sima je toliko bio tvrdoglav, istrajan i uporan da su ga vrlo brzo i smenili sa mesta urednika unutrašnje rubrike“, dodao je Brajović.

 

Čedomir Filipović rekao je da je kolega Gajin celog veka radio na terenu, a da je on kamerom pratio Sima.

„Kada su u Grčkoj bili izbori, pratili smo i svakodnevno izveštavali. Simo je uvek, pored onoga što je bio osnovni zadatak, želeo da, ako mu se učini nešto zanimljivo, i to zabeleži“, rekao je Filipović.

On je dodao da je Gajin bio veliki profesionalac, tačan, da su ga poštovali, kao i da mu je ostalo u pamćenju kakav je roditeljski odnos imao prema sinu.

 

 

Na komemoraciji je emitovan i prilog iz emisije „Trezor“ u kojem je, povodom 35 godina Televizije Beograd, govorio Simo Gajin.

Simo Gajin novinarstvom je počeo da se bavi u gimnaziji kao dopisnik beogradskog lista "Glas" iz Novog Sada.

U Televiziji Beograd radio je od njenog osnivanja 1958. godine. Bio je reporter, komentator, voditelj i urednik informativnog programa.

Od 1965. do 1973. godine pratio je odlazak naših radnika u inostranstvo. Od reportaža za TV Dnevnik iz Austrije, Nemačke, Švajcarske, Holandije i Belgije nastala je dokumentarna serija "Milion ljudi sa koferima".

Od 1990. do 2001. u političkom magazinu "Za i protiv" (ZIP) i emisijama "Vremeplov naših dana" i "Otvoreni studio" pokrivao je dešavanja na Balkanu.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja: Godišnje nagrade RTB (1978), Godišnje pohvale (1975) i Nagrade za životno delo "Svetozar Marković" (1993) Udruženja novinara Srbije, Ordena rada sa zlatnim vencem (1978), Oktobarske nagrade grada Beograda (1996).

Preminuo je 23. decembra u Beogradu, u 89. godini.

Komentari (2)

ostavi komentar
uto

22.06.

2021.

Dušan komunista [neregistrovani] u 22:45

Re: Simo Gajin

Simo Gajin je jedan od mnogih novinara iz Republike Srbije koji su osamdesetih objektivno ukazivali na političku krizu u republici i federaciji i među republikama. Teme su iznošene na argumentovan, sažet i britak način. One su na taj način otkrivale nacionalističke i secesionističke politike rukovodstava i medija u zemlji a koje su svoj začetak i evolutivni proces imale od ranije. Republika Srbija nije vodila politiku razbijanja već očuvanja Jugoslavije a dokaz tome je i to što i danas napadi na navodnu njenu razbijačku politiku služe kao opravdanje sopstvenog razbijanja zemlje a ne povezivanja naroda i republika u bilo kom autonomnom obliku. U protivnom negirali bi sopstvenu politiku. Republika Srbija ostala je verna tome dok ju je vodio Milošević. U vreme Miloševića bilo je više demokratije u medijima nego posle njega. Kako bi kritička teorija konstatovala danas živimo u lažnom pluralizmu.

Odgovori
uto

30.07.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 22:08

simo gajin

Simo Gajin - jedan od najžešćih promotera Miloševićeve politike razbijanja SFRJ i gušenja slobode informisanja u Srbiji devedesetih godina prošlog veka. Siguran sam da ovaj čovek ni jednom novinaru ne može da posluži kao dobar primer. Zbog kolektivne amnezije kojoj smo skloni. morao sam ovo da napišem.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi