Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ruža Ćirković dobitnica Nagrade „Braća Karić“ za novinarstvo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

20. 11. 2017.

Izvor: UNS

Ruža Ćirković dobitnica Nagrade „Braća Karić“ za novinarstvo

Ovogodišnja dobitnica Nagrade "Braća Karić" za novinarstvo je Ruža Ćirković, saznaje UNS iz Fondacije "Karić". Nagrada će biti uručena danas, na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu. Ruža Ćirković je jedna od najcenjenijih srpskih novinarki. Donedavno je radila u dnevnom listu "Danas", pre toga u nedeljniku NIN. Novinarstvom se bavi od 1977. godine.

Profesionalnu karijeru počela je u "Politici" gde je radila kao novinar unutrašnjo-političke rubrike, izveštač iz Ustavnog suda Srbije i Ustavnog suda Jugoslavije, a zatim i izveštač iz Savezne skupštine. Kao "Politikin" novinar spoljno-političke rubrike pisala je o državama koje nisu pripadale blokovskoj podeli i zemljama nemačkog jezičkog područja.

Pet godina radila je na Televiziji “Politika“ gde je imala i autorsku emisiju sa ekonomskim temama “2+2 = 5”.

Radila je u Novinskoj agenciji Beta kao ekonomski novinar, odakle je prešla u nedeljnik NIN, a zatim u list "Danas".

Rođena je u Užicu. Osnovnu školu završila je u Užicu, a gimnaziju u Zemunu. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Govori nemački, francuski, ruski i engleski jezik. 

Nagradu "Braća Karić" za novinarstvo, publicistiku i izdavaštvo, od 1998. godine, kada je ustanovljena, dobili su:

Brent Sadler (2016), Zefirino Grasi (2013), Volter Bogdanić (2012), Žan Kristof Buison (2010), Mirko Stamenković (2009), Zaharije Trnavčević (2008), Milomir Marić (2007), Miloš Vasić (2005), Jugoslav Vlahović (2004), Milan Vlajčić (2003), Dragan Bujošević (2002), Manojlo Vukotić, Milivoje Glišić i Bojana Lekić (2001), Jovan Ćirilov (2000), Vladimir Dimitrijević (1999), Predrag Milojević (1998).

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

20.11.

2017.

Slobodni Novinari [neregistrovani] u 14:09

Cestitke

Ruža Ćirković je bila i ostala, u svim vremenima kroz koje je ova država prošla, neko čiji su tekstovi primeri pravog novinarstva. Nema te nagrade koja bi u pravom smislu opisala njenu profesionalnost, istrajnost, nepokolebljivost... Čestitamo!

Odgovori
pon

20.11.

2017.

Mira [neregistrovani] u 12:36

Bravo

Nasa najbolja novinarka bez premca!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi