Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Evropska i Međunarodna federacija novinara osudile ubistvo novinarke Dafne Karuane Galicije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 10. 2017.

Izvor: EFJ/UNS

Evropska i Međunarodna federacija novinara osudile ubistvo novinarke Dafne Karuane Galicije

Evropska i Međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) osudile su danas ubistvo malteške istraživačke novinarke Dafne Kauruan Galicije. Novinarka je ubijena juče oko 15 sati kada je eksplodirala bomba koja je bila postavljena ispod njenog automobila u blizini njene porodične kuće u gradu Bidnija.

Predsednik EFJ Mogens Bličer Bjeregard naveo je da je EFJ iznenađen zbog još jednog ubistva novinara u Evropi.

„Ovo ubistvo i njegove okolnosti moraju biti brzo i temeljito istražene. Ono nas podseća da se sigurnost novinara i dalje mora smatrati prioritetom u Evropskoj uniji", naveo je Bjeregard u osudi ubistva ove novinarke.

Dafne Karuana Galicija bila je poznata po istraživačkom novinarstvu i njenom blogu „Running Commentary“, jednom od najčitanijih sajtova na Malti.

Ona je bila više puta tužena za objave na svom blogu u kojima je otkrila nekoliko korupcijskih skandala u koje su bili umešani malteški političari.

Godine 2016. list „Politiko“ imenovao ju je za jednu od  "28 ljudi koji oblikuju, drmaju i uzbuđuju Evropu", nakon što je prva objavila vest o učešću maltičkih političara u aferi „Panama Papers“.

Kako su mediji preneli, Dafne Karuana Galicija je 15 dana pre ubistva podnela prijavu policiji zbog pretnji.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi