Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Održana komemoracija Živojinu Todoroviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 08. 2017.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Održana komemoracija Živojinu Todoroviću

Komemoracija nekadašnjem novinaru „Privrednog pregleda“ Živojinu Žiki Todoroviću održana je juče u Udruženju novinara Srbije.

U prisustvu porodice i kolega o Todoroviću su govorili članovi Kluba novinara veterana Rastko Guzina, Slobodanka Vučković, Dragana Peskarević i Mira Čemerikić.

Rastko Guzina rekao je da je Todorović bio iskusan i vredan novinar i da se, bilo kao saradnik ili kao urednik, uvek brzo uklapao u rad novih redakcija.

“Njegov rad, gde god se nalazio, kolege su opisivale kao uporan, energičan, tačan i snalažljiv. To se uklapa u osnovne postulate novinarskog posla. Nema sumnje da je to podizalo ugled Žike Todorovića kao novinara”, rekao je Guzina i dodao da je kolega Todorović uspešno obavljao i tehničko uređivanje i fotoreporterske poslove.

Guzina je naveo da je Žika Todorović, pre nego što je počeo da se bavi novinarstvom, služio u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, a da je zatim i na studijama filozofije u Sarajevu bio veoma aktivan.

„Očigledno su u njegovom životnom putu teorija i praksa išle pod ruku, a to je svakako doprinosilo njegovom uspehu u radu”, rekao je Guzina.

Sećajući se kolege, Guzina je istakao da je Žika bio izuzetno pažljiv prema svojoj porodici i da je čak i u teškim danima bolesti delio sa njima radost i sreću.

O nekadašnjem novinaru “Privrednog pregleda” govorila je i Slobodanka Vučković.

„Moj prijatelj Žika je imao svoj stav i mišljenje koje je znao žustro da brani i ja sam ga zato veoma cenila. Kakav je Žikin stav bio prema životu najbolje se govori u njegovoj knjizi ‘Aforizmi’, koja je objavljena 2011. godine”, rekla je Vučković.

Ona je okupljenima pročitala aforizme “Vidovnjak”, “ Med i mleko”, “Nije bilo leka”, “Briga ga za vizu”…

Bivša predsednica Kluba novinara veterana Dragana Peskarević rekla je da je Todorović sve događaje i mesta koja su veteran posećivali snimao i fotografisao.

“Mene je jednog dana iznenadio i doneo mi je dva, tri CD-a sa fotografijama. Kad god poželim da vidim šta smo mi radili, pustim CD i setim se Žike”, rekla je Peskarević.

Mira Čemerikić rekla je da se retko ko od novinara može pohvaliti da je toliko svestran i da je prošao sve novinarske faze kao Žika.

„Todorović je bio čovek ‘bez dlake na jeziku’ i javno je govorio sa čime se ne slaže“, rekla je Čemerikić.

Živojin Todorović preminuo je 9. avgusta u Beogradu, u 80. godini. Bio je član Udruženja novinara Srbije od 1964. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi