Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  RTV Kragujevac uskoro ponovo emituje program
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

16. 08. 2017.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

RTV Kragujevac uskoro ponovo emituje program

Radio - televizija Kragujevac koja je krajem juna ove godine vraćena u privremeno vlasništvo Grada, kako UNS saznaje, uskoro bi ponovo trebalo da počne sa emitovanjem programa. Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao je za sajt UNS-a da je moguće da se to desi do kraja ovog meseca, ukoliko ova medijska kuća dobije neophodne dozvole za emitovanje. „Radio - televizija Kragujevac još uvek ima neizmirenih obaveza, pre svega prema Emisionoj tehnici i REM-u i nemoguće je da dobije dozvole dok se one ne izmire“, rekao je Nikolić.

Direktorka ove medijske kuće Jelena Vuković potvrdila je UNS-u da čekaju dozvolu REM-a, ali i završetak i drugih administrativnih poslova.

„Trudimo se da ubrzamo proces, ali još uvek ne mogu da pričam o konkretnim stvarima i datumima. Znaćemo sve uskoro“, rekla je Vuković.

Nakon preuzimanja televizije krajem juna, Grad Kragujevac je isplatio 12 zaostalih plata svim zaposlenima, a država onima koji su se za to odlučili, isplatila otpremnine.

„Pre nego što je Grad preuzeo RTV Kragujevac u ovom mediju bilo je više od 60 zaposlenih, a nakon odluke dela njih da uzmu socijalni program, ostalo ih je 24. Sve što je bilo do mene, a to je da obezbedim socijalni program, ali i isplatu zaostalih plata, je urađeno. Postoje još neka sitna dugovanja, kao i povezivanje radnog staža, ali i to se rešava“, rekao je UNS-u doskorašnji predsednik sindikata „Nezavisnost“ u RTV Kragujevac Goran Antonijević.

Kako dodaje, utisak je sve ide u pravcu da RTV Kragujevac opstane.

„Zaposleni koji su ostali u televiziji su zadovoljni jer vide da se stvari pomeraju sa mrtve tačke, vide budućnost. Iskreno se nadam da će do roka za novu privatizaciju koji ističe šest meseci nakon što je Grad preuzeo RTV Kragujevac, ona biti konkurentna na tržištu. To će omogućiti građanima Kragujevca da i nakon neuspele privatizacije imaju svoj medij i dobiju informacije od javnog interesa. Svim većim gradovima neophodno je da imaju medije, pa i Kragujevcu“, kaže Antonijević.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić kaže da je Grad preuzeo obavezu da televiziju stavi na noge jer je 10.000 građana za dva dana potpisalo peticiju da se RTV Kragujevac sačuva.

„Grad na to nije mogao da ćuti. Rešili smo da pomognemo da televizija opstane, a država nam je u tome pomogla. Želimo da ovom mediju obezbedimo bolju privatizaciju. Tada jesmo prihodovali od prodaje, prihodovaćemo i sad i to je novac koji će nadoknaditi ono što sada ulažemo u televiziju“, rekao je Nikolić.

On je istakao da je želja Grada da ova televizija nastavi da postoji jer ima dvadesetpetogodišnju tradiciju i bogatu arhivu.

„Tako nešto nema cenu“, rekao je Nikolić i dodao da, zbog ograničene opreme koju RTV Kragujevac ima, ne očekuje da ona odmah bude konkurent najvećim medijima u Srbiji, ali da se nada da će nastaviti da bude najbolji izvor informacija građanima Kragujevca.

Na pitanje da li je tačna informacija koju je UNS dobio da će Grad uložiti i u novu opremu, Nikolić je rekao da je to previše optimistično i da je za sada najvažnije da se televizija osposobi izmirivanjem već nastalih dugova.

Radio-televizija Kragujevac privatizovana je 2015. godine, kada ju je kupio biznismen Radoica Milosavljević. Zbog nepoštovanja kupoprodajnog ugovora, privatizacija je krajem januara ove godine raskinuta, RTV Kragujevac rasprodala je deo opreme kako bi naplatila potraživanja poverilaca i zaposlenih koji su je tužili, a dozvole za emitovanje radio i televizijskog programa su joj oduzete. Nakon što je na inicijativu Ministarstva kulture i ifnormisanja izmenjena Uredba o prenosu kapitala zaposlenima bez naknade Skupština Grada Kragujevca 28. juna ove godine usvojila je odluku o preuzimanju ove medijske kuće u roku od šest meseci, do nove privatizacije.

Grad se tada obavezao da zaposlenima isplati zaostale plate, a zainteresovanima za to država je obezbedila socijalni program.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

16.08.

2017.

Gledalac [neregistrovani] u 15:40

Cudan smisao za biznis

Neka gradonacelnik objaani kako je grad prihodovao od prve i kako ce to uciniti od druge prodaje televizije ? Sav novac je otisao na racun Agencije za privatizaciju, ni dinar u gradski budzet. I ovo sto se desava je velika nepravda prema ostalim medijima u gradu, bitna je bila samo politicka SNS pripadnost !!!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi