Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS se pridružuje odbrani Al džazire
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

26. 07. 2017.

Autor: Vladimir Radomirović Izvor: UNS

UNS se pridružuje odbrani Al džazire

Udruženje novinara Srbije priključilo se Međunarodnoj federaciji novinara, čiji je član, u osudi ultimatuma Saudijske Arabije i njenih saveznika kojim se traži ukidanje katarskog satelitskog TV kanala Al džazira.

Na konferenciji „Sloboda izražavanja: Suprotstavljanje pretnji“, koja je u ponedeljak i utorak održana u Dohi u organizaciji Odbora za ljudska prava Katara, Međunarodne federacije novinara i Međunarodnog instituta za štampu, usvojena je deklaracija kojom se osuđuje zahtev vlada Kraljevine Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Arapske Republike Egipat i Kraljevine Bahrein da se zatvori Al džazira, kao i drugi mediji – Arabi21, Rasd (Rassd), Al arabi al-Džadid (Al Araby Al-Jadeed) i Midl ist aj (Middle East Eye).

Potpisnici, među kojima je i UNS, izražavaju potpunu solidarnost sa novinarima i drugim medijskim i pomoćnim radnicima u Al džaziri i drugim medijima koji su na udaru.

Učesnici konferencije zatražili su od svih vlada da poštuju „pravo medijskih organizacija da slobodno izveštavaju, bez mešanja vlasti, i da građanima omoguće pristup informacijama o njihovim vladama i institucijama u interesu transparentnosti i odgovornosti“.

„Konferencija takođe poziva novinare da poštuju kodekse ponašanja koji zahtevaju pošteno izveštavanje, tačnost, kao i suprotstavljanje napadima na manjine i povlađivanju predrasudama i neznanju“.

Zatraženo je i stvaranje novog obavezujućeg međunarodnog dogovora o bezbednosti novinara, koji bi mogao da bude donet u okviru Generalne skupštine UN.

Nekoliko učesnika konferencije kritikovalo je izveštavanje arapskog kanala Al džazire, primećujući da daje mnogo prostora ekstremistima, a predstavnici Međunarodne federacije novinara zatražili su da se zaposlenima u Dohi omogući stvaranje sindikata u Al džaziri (Katarski zakoni ne dozvoljavaju sindikalno organizovanje). Na ovu zamerku, generalni direktor Al džazire Mostefa Suag rekao je da se nada da će „neki oblik“ sindikata biti napravljen.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

26.07.

2017.

Слободан Ћук [neregistrovani] u 20:42

ПОДРШКА!?

Ово као да је захвалност за подршку коју су они нама пружили за бомбардовања РТС?
Кажу нису знали, а пре тога су нас убеђивали да бомбардовања медијских кућа неће ни бити и то председник Међународне конференције новинара, у истим данашњим просторијама УНС!
Да не буде, да су и сада домети исти!?
Или је можда ипак само Србија изузетак- колатерална штета?!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi