Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Oliver Ivanović: Brine me odluka poslanika, Živojin Rakočević je intelektualno lice Srba sa Kosova i Metohije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

25. 07. 2017.

Autor: J. Petković, K. Kovač Izvor: UNS

Oliver Ivanović: Brine me odluka poslanika, Živojin Rakočević je intelektualno lice Srba sa Kosova i Metohije

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović danas je na svom Tviter profilu napisao da pokušava, ali ne uspeva, da zamisli šta je to poslanike motivisalo da ne glasaju da predstavnik novinarskih udruženja Živojin Rakočević bude član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Ivanović je javno upitao koji su kriterijumi odlučivali i šta to Živojin Rakočević ne ispunjava, čime se zamerio i kome. „Nemam odgovor, ali znam da Živojin mora dalje“, napisao je Ivanović.

„Kada jedan takav čovek dobije podršku dva glavna udruženja novinara, koji ga poznaju, nema sumnje, bolje nego iko drugi, jer se tu najbolje ostvario, onda je to za mene dovoljno da ga, čak i da ga ne znam, uzmem za ozbiljnog kandidata, za bilo šta za šta ga dva udruženja predlože. Ako to nije dovoljno poslanicima u Skupštni Srbije, onda me to stvarno brine, jer ne znam o čemu se radi. To kao običan građanin i čovek koji posmatra sa rastojanja od 300 kilometara ne mogu da shvatim. Šta to motiviše poslanike da glasaju drugačije, da ignorišu činjenicu zbog čega je predložen od strane UNS-a i NUNS-a, što je apsolutno neupitno. Niko se na Živojina Rakočevića ne osvrće drugačije, nego sa velikim poštovanjem“, rekao je Ivanović za sajt UNS-a.

Ivanović je na Tviter profilu konstatovao i da je retkost da čovek sa KiM dobije nepodeljenu podršku javnosti i struke, kao što je to u slučaju Živojina Rakočevića i upitao „nije valjda to razlog?“.

„Živojin Rakočević je izuzetno reprezentativan i zbog toga što se o Srbima na Kosovu ne zna dovoljno, uglavnom se slikamo u negativnom svetlu iz mnogo razloga. Ne bih ulazio u to, ali vidim da se na nas gleda sa potcenjivanjem, a ja ne znam nijednog Srbina koji je ovde nešto stvarno značio, a koji u Beogradu nije uspeo. To je podatak koji ljudi u Beogradu ne znaju, ali bi bilo dobro da znaju. Živojin je taj tip koji je, za razliku od nekih koji su otišli, ostao ovde i ovde gradio svoj život. Nema mesta na KiM koje Živojin nije obišao kao novinar, kao čovek, kao humanista, kao poslenik kulture. I sam sam obišao mnoga mesta i nema mesta na kojem ga nisam sreo. U tom smislu mi je jako značajno da takav čovek dobije priliku da promoviše Srbe sa Kosova i Metohije, naše političke stavove i naše intelektualne potencijale, jer oni postoje. Živojin to može bolje nego bilo ko drugi. Zato i u ovakvom timu, kakav je antikorupcijski, kao i na svakom drugom mestu gde Srbi sa Kosova treba da budu zastupljeni, mislim da treba voditi računa da Živojnin bude etalon“, dodao je za UNS Ivanović.

Ivanović je za sajt UNS-a rekao da je na Kosovu sreo mnogo ljudi, napaćenih, namučenih, koje je nesreća pogodila i slomila, ali da Živojin Rakočević spada u ljude koji nikada nisu potpuno deprimirani i slomljeni.

„Uvek je imao mrvicu hrabrosti i mrvicu optimizma. I taj optimizam ga vuče do današnjih dana, iako znam da veoma kritički gleda na današnji trenutak. Često se dogodi da razgovaramo i da se u potpunosti ne složimo, ali u njegovom stavu vidim inspiraciju da ja nastavim dalje. Jedan takav čovek je veoma, veoma redak na Kosovu i Metohiju. To je intelektualno lice koje veoma odudara od stereotipa o nama i ono što meni puno znači jeste da polako, ali sigurno, menja sliku o Srbima na Kosovu i Metohiji. Zbog činjenice da Srbi na KiM imaju manjak padeža u upotrebi izvlači se pogrešan zaključak da nismo dovoljno inteligentni. Živojin Rakočević je upravo dobar promoter dobre slike o nama“, završava Ivanović.

UNS i NUNS, dve najveće novinarske organizacije, kandidovale su Živojina Rakočevića za člana Odbora Agencije za Borbu protiv korupcije. Kandidatura je podneta još pre dve godine. Iako je bez zamerki prošao nadležni skupštinski Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, prošlog četvrtka, 20. jula 2017. godine, skupštinska većina odbila je da glasa za Rakočevića, bez obrazloženja. Poslanici većine jednostavno su se uzdržali od glasanja.

UNS i NUNS složili su se da ponovo za istu funkciju kandiduju Živojina Rakočevića, člana Uprave UNS-a.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi