Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  U izborima za rukovodstvo Društva novinara Niša TV Zona plus nadjačala Belami
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

03. 07. 2017.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

U izborima za rukovodstvo Društva novinara Niša TV Zona plus nadjačala Belami

Na Izbornoj skupštini održanoj 29. juna izabrano je novo rukovodstvo Društva novinara Niša (DNN), na čijem je čelu urednica TV Zona plus Danijela Ivanković. U novi Upravni odbor, za razliku od prethodnog, nisu izabrani predstavnici medija u vlasništvu Vitka Radomirovića, Belami i „Narodnih novina“ što je izazvalo njihovo nezadovljstvo.

Dan nakon izbora, 30. juna, „Narodne novine“ objavile su da su „izbori bili skandalozni“ i da su glasovi članova iz Pirota, Vranja, kao i glasovi studenata novinarstva “prevagnuli da se u novom Upravnom odboru ne nađu članovi nijedne od redakcija najgledanijeg medija na jugoistoku – TV Belami, portala belami.rs i dnevnog lista ’Narodne novine’“.

U nepotpisanom tekstu Narodnih novina pod naslovom „Skandal na Izbornoj skupštini Društva novinara Niša“ navodi se da je „očigledno da su glasovi članova medija u Pirotu, Vranju, ali i studenata žurnalistike, od kojih neki nisu ni znali sa kojom redakcijom sarađuju, prevagnuli da u novom Upravnom i Nadzornom odboru niškog društva sede uglavnom predstavnici jedne niške televizije, koja je dobila i novog predsednika Društva, ali ne i članovi medija koji upošljava najveći broj medijskih radnika u Nišu“.

Kako za UNS govore sagovornici, rivalitet u ovom Društvu, između predstavnika TV Zona plus s jedne i medija Vitka Radomirovića s druge strane, nastao je zbog kontrole nad kandidovanjem predstavnika ovog novinarskog udruženja u konkursne komisije za ocenjivanje medijskih projekata. Inače, vlasnik TV Zone plus je Vladan Gašić, sin direktora BIA Bratislava Gašića.

„Tu se sad stvara rat zbog budžetskog novca. Obično je makar jedan predstavnik DNN u komisijama koje ocenjuju projekte i očigledno je da je jedna strana nezadovoljna kad izgubi kontrolu nad predstavnicima koje šalje u komisije. Samim tim, gube kontrolu nad novcem koje mogu da opredele u komisijama za jedne ili druge medije. Jednima odgovara, drugima ne. Kako je sada ova struja došla na čelo DNN-a, tako je i na prethodnima došla ona stara. Samo su sada drugi bolje odigrali“, kaže za UNS jedan od kolega sa kojima smo razgovarali, a koji je želeo da ostane anoniman.

Ipak, ni bivši ni sadašnji predsednik UO DNN-a nisu želeli da komentarišu ove navode.

Oni ističu da je Izborna skupština protekla u skladu sa Statutom Društva i da je to jedino što je u ovom trenutku važno.

Dosadašnji predsednik DNN-a i urednik magazina „Pressing“ Dejan Kostić kaže za UNS da su izbori bili regularni i da mu je drago da su izbori održani u skladu sa Statutom Društva novinara Niša.

„Sve kolege koje su glasale su članovi Društva i glasali su, ja se nadam, po savesti i u želji da se izabere novo rukovodstvo. Proširenje aktivnosti DNN u kojima učestvuju i kolege iz Pirota, Vranja i okolnih mesta je ideja o kojoj smo pričali ranijih godina, kada je bilo staro rukovodstvo. Trenutnim setom medijskih zakona veliki broj kolega je izgubio posao, medijska scena nikad nije bila gora i mislim da bi takvo udruživanje bilo poželjno. Iskreno se nadam da će i novo rukovodstvo ići u tom smeru“, rekao je Kostić za sajt UNS-a.

UNS je od kolega iz Niša saznao i da je prethodni saziv UO doneo odluku da se studenti završne godine sa katedre za novinarstvo u Nišu pozovu da se učlane u Društvo i da im prva godina članstva bude besplatna.

„Njihov dolazak na izbore, koliko mi je poznato, nije bio organizovan. Došli su neki od njih koji su postali članovi, ali definitivno su odigrali važnu ulogu u preraspodeli kontrole“, rekao je kolega koji je takođe želeo da ostane anoniman.

Na pitanje da prokomentariše nesuglasice između predstavnika dva najveća medija u Nišu, prva predsednica DNN-a i novinarka „Narodnih novina“ Dragana Kocić za UNS ističe da je Društvo prepustila novom rukovodstvu onog trenutka kad joj je istekao mandat.

„Glasanje je na izborima bilo tajno, postojala je Izborna komisija i nije bilo nikakvih zamerki na tok glasanja ni na rezultate. Glasala sam, kao član, po svojoj savesti. Ne znam zbog čega se sad pojavljuju nesuglasice“, kaže Kocić.

Da nije bilo formalnih zamerki na tok i rezultate izbora potvrđuje i nova predsednica UO DNN,  urednica TV Zona plus Danijela Ivanković.

„Niko se nije žalio dok je trajala izborna procedura. Skupština DNN-a ima 142 člana, 105 je bilo prisutno i toliko je i glasalo. Izbornu komisiju birali su sami novinari. Čak se i Jelena Radomirović, ćerka Vitka Radomirovića, sama prijavila da bude nezavisni posmatrač i nadzire izbore. To joj je i omogućeno jer je član i ima pravo na tako nešto. Nadzirala je rad Izborne komisije i nije imala nijednu zamerku ni na tok glasanja, ni na rezultat“, kaže Ivanković.

Ona ističe da je zbog toga čudi nezadovoljstvo predstavnika medija Vitka Radomirovaića.

„Videla sam da se sada bune i, na osnovu onoga što sami kažu, nezadovoljni su jer nema predstavnika Belamija u Upravnom odboru. Ali sama Jelena Radomirović je videla i potvrdila da je glasanje bilo regularno. Čudi me sada ta njihova reakcija jer su učestvovali u raspisivanju i sprovođenju izbora kao deo rukovodstva. Znaju da je sve bilo u skladu sa Statutom“, kaže Ivanković.

Kada je reč o glasanju predstavnika medija iz drugih gradova i studenata novinarstva, Ivanković je UNS-u rekla da po Statutu DNN-a ne postoji ograničenje da članovi koji ne rade u niškim medijima ili studenti novinarstva ne mogu da glasaju.

„Nemamo takvo ograničenje. Kolege iz drugih gradova su takođe naši članovi, mi sa njima stalno sarađujemo, dajemo jedni drugima informacije, razmenjujemo priloge. Kako TV Zona plus, tako i Vitkovi mediji. I slobodni novinari i ljudi koji imaju svoje produkcije i sa kojima sarađujemo takođe su naši članovi. Tako da mi je nerazumljiv stav da se kritikuje njihovo učešće“, kaže Ivanković i dodala da takve insinuacije kolega iz Belamija i Narodnih novina ne želi da komentariše.

„Novinari imaju toliko problema koje treba rešavati i u preteškom su položaju da bismo se sad mi bavili nečijim insinuacijama“, zaključila je ona. 

Za Upravni odbor, kako je UNS-u potvrdila Ivanković, bilo je devet kandidata, a izabrano je njih pet, dok je za Nadzorni bilo pet kandidovanih kolega od kojih je u ovo telo izabrano troje.

Novi članovi Upravnog odbora, osim predsednice Danijele Ivanković, su novinar TV Zona plus Miodrag Stanković, dopisnica agencije Beta iz Niša Biljana Ljubisavljević, novinar "Večernjih novosti" Milan Petković i vlasnik privatne agencije za produkciju "Sinopsis" Miodrag Miljković. U Nadzorni odbora Društva novinara Niša izabrani su Petar Vujović iz TV Zona plus, dosadašnji predsednik DNN-a Dejan Kostić i vlasnik nezavisne produkcije Dušan Miljković.

 

 

 

Komentari (5)

ostavi komentar
uto

04.07.

2017.

Техничар [neregistrovani] u 00:52

ШТА СМЕТА УНС И НУНС?

На скупштини Друштва новинара Ниша било је 105 медијских радника из Ниша и околине. УНС, који се хвали наводном репрезентативношћу у целој Србији, на Скупштини 6. маја имао је 131 медијског радника из целе Србије. Људи окрећу леђа УНС и НУНС који су криви за кататрофалне медијске законе из 2014. године који је новинаре претворио у прекарне раднике у рукама тајкуна попут Радојице, Вукашина или Витка. НУНС је крив и за подршку мрачном закону о информисању из 2009. године.

Odgovori
pon

03.07.

2017.

Admin Admin u 21:29

Re: Predrag Blagojević

Kolega, hvala na komentaru. Podatak je u tekstu ispravljen. Srdačan pozdrav, UNS

Odgovori
pon

03.07.

2017.

Janko [neregistrovani] u 20:11

Bruka

Novinari koji ne rade za medije iz Niša ili ne žive u Nišu ni po jednom osnovu ne mogu biti članovi Društva novinara Niša. DNN nije udruženje novinara sa juga Srbije, već i sam naziv kaže Niša!
Niko nikada nije zvanično dao saglasnost niti je raspravljao da studenti, koji bez obzira na to što studiraju novinarstvo, a pitanje da li će ikada biti novinari, mogu da imaju pravo glasa pri odlučivanju! to je nipodištavanje godina iskustva svih ostalih profesionalnih novinara!
Sramota!

Odgovori
pon

03.07.

2017.

Predrag Blagojević [neregistrovani] u 17:49

Legalnost

Po Statutu DNN o prijemu u članstvo odlučuje Skupština udruženja (član 6). Skupština NIKADA nije o tome odlučivala, pa samim tim pravo glasa bi moglo da ima samo petoro osnivača. Dakle, odluka Skupštine - ova, ali i bukvalno sve prethodne - nisu legalne.

Odgovori
pon

03.07.

2017.

Predrag Blagojević [neregistrovani] u 17:39

predrag.blagojevic@juznevesti.com

"Иначе за ТВ Зона плус незванично важи да јој је власник породица директора БИА Братислава Гашића".

Ne vidim nijedan razlog za ovakvu ogradu od činjenica. Formalni vlasnik 100 % udela u "Zona plus doo" je Vladan Gašić, sin Bratislava Gašića.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi