Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Inicijativa UNS-a da ulica u Beogradu dobije ime Slavka Ćuruvije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

11. 03. 2010.

Inicijativa UNS-a da ulica u Beogradu dobije ime Slavka Ćuruvije


Skupština grada Beograda
Sekretarijat za kulturu
Komisija za spomenike i nazive ulica i trgova
Gospodin Petar Đorđević, predsednik Komisije



Poštovani gospodine Đorđeviću,

Molimo Vas da Komisija za spomenike i nazive ulica i trgova pokrene postupak da se jednoj beogradskoj ulici da ime našeg ubijenog kolege Slavka Ćuruvije.

Jedanaestog aprila ove godine navršava se 11 godina otkako je Slavko ustreljen pred svojim kućnim pragom. Ubice nikada nisu pronađene i privedene pravdi, ali postoji mnogo indicija da je u ovaj strašni zločin bila umešana država.

Slavko Ćuruvija je simbol nezavisnog novinarstva u Srbiji. Izgubio je život zbog toga što, kao izdavač Dnevnog telegrafa i Evropljanina, nije prihvatao cenzuru vlasti niti gušenje slobode medija koje je vlast nametala u poslednjim godinama režima Slobodana Miloševića. Pet dana pre atentata na Slavka, državna televizija optužila ga je za izdaju, što je u jeku bombardovanja NATO bio svojevrstan poziv na likvidaciju. Ubistvo su možda izvršili pripadnici mafije, ali nalog je po svemu sudeći došao sa vrha državne vlasti.

Ako demokratska vlast čitavu deceniju posle petog oktobra nije u stanju da pronađe njegove ubice niti da otkrije imena nalogodavaca, smatramo da bi Skupština grada Beograda, u godini obeležavanja desete godišnjice petog oktobra, morala da oda počast žrtvi koju je Slavko 11.aprila 1999. godine položio u ime demokratije i slobodnog novinarstva. Podsećamo Vas da je Zoran Đinđić 1999.godine, na prvoj protestnoj šetnji opozicije ulicama Beograda posle bombardovanja, na mestu ubistva Slavka Ćuruvije obećao da će buduća demokratska vlast rešiti taj zločin.

Bili bismo Vam veoma zahvalni ako biste odluku o tome da jedna beogradska ulica dobije ime našeg kolege Slavka Ćuruvije doneli do jedanaeste godišnjice Slavkovog ubistva.


Udruženje novinara Srbije

Ljiljana Smajlović, predsednica

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi