Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS: Ulici u Beogradu ime Slavka Ćuruvije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

11. 03. 2010.

UNS: Ulici u Beogradu ime Slavka Ćuruvije


Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je inicijativu da jedna beogradska ulica dobije ime ubijenog kolege Slavka Ćuruvije.

U pismu koje je predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović uputila predsedniku Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova Petru Đorđeviću, ističe se da se 11. aprila ove godine navršava 11. godina od kako je Slavko Ćuruvija ustreljen pred svojim kućnim pragom, da ubice nisu pronađene ali postoji mnogo indicija da je u ovaj strašni zločin bila umešana država. Izgubio je život zbog toga što, kao izdavač "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" nije prihvatio cenzuru vlasti niti gušenje slobode medija koje je vlast nametala u poslednjim godinama režima Slobodana Miloševića stoji u pismu i navodi:

"Ako demokratska vlast čitavu deceniju posle 5. oktobra nije u stanju da pronađe njegove ubice niti otkrije imena nalogodavaca, smatramo da bi Skupština grada Beograda, u godini obeležavanja desete godišnjice 5. oktobra, morala da oda počast žrtvi koju je Slavko 11. aprila 1999. godine položio u ime demokratije i slobodnog novinarstva".

U pismu se podseća da je Zoran Đinđić 1999. godine na prvoj protestnoj šetnji opozicije ulicama Beograda posle bombardovanja, na mestu ubistva Slavka Ćuruvije obećao da će buduća demokratska vlast rešiti zločin.

UNS se nada da će odluka da jedna beogradska ulica dobije ime Slavka Ćuruvije biti doneta do jedanaesto godišnjice njegovog ubistva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi