Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Janča protiv kontrole "MAĐAR SO"-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

08. 03. 2010.

Janča protiv kontrole "MAĐAR SO"-a


Pokrajinski zaštitnik građana u Novom Sadu, Dejan Janča, Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine preporučio je da u cilju slobodnog i nezavisnog informisanja, kao osnivač, preispita odluku od 26. februara 2010. godine o potrebi formiranja tela koje bi usmeravalo uređivačku politiku dnevnog lista "Mađar So".

"Odredbama Zakona o javnom informisanju izričito je propisano da je informisanje slobodno i da ne podleže cenzuri, te da niko ne sme, ni na posredan način, da ograničava slobodu javnog informisanja.

Slobodan protok ideja, informacija i mišljenja spada među osnovna ljudska prava, čije je ograničavanje neprihvatljivo, pogotovu kada se radi o jedinom dnevnom listu na jeziku nacionalne manjine. U tom slučaju zadire se u ostvarivanje manjinskog prava pripadnika određene nacionalne zajednice da na svom maternjem jeziku o svim bitnim pitanjima budu informisani objektivno, bez ikakvog pritiska i uticaja", piše u preporuci "ombudsmana" Vojvodine.

Janča smatra da je u ovom slučaju povlačenje ili stavljanje van snage sporne odluke u interesu ostvarenja prava na slobodno informisanje mađarske nacionalne zajednice.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi