Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  REM još bez odgovora o odluci SBB-a da N1 bude kanal broj 1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 03. 2017.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

REM još bez odgovora o odluci SBB-a da N1 bude kanal broj 1

Kompanija SBB od sutra, 15. marta, menja raspored kanala pa će tako, kako je najavljeno, televizija N1 biti na broju 1 na daljinskom upravljaču na kom je do sada bio RTS 1, RTS 1 na drugom, a RTS2 na broju 15. Najavljena promena izazvala je polemiku o tome može li kablovski distrubuter samostalno da menja numeraciju kanala ili je odluka o tome ipak u nadležnosti Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Naime, u Zakonu o elektronskim medijima, u članu 22, stav 1, tačka 12 propisano je da regulator „bliže utvrđuje logičku numeraciju kanala“.

U članu 100, stav 12 i 13 ovog Zakona stoji da je „operator, osim operatora digitalne mreže za terestričko emitovanje, u odnosu na usluge koje pruža bez uslovnog pristupa, dužan da na zahtev Regulatora dostavi podatak o broju korisnika usluge distribucije i emitovanje medijskih sadržaja. Operator je dužan da prilikom distribucije medijskog sadržaja poštuje logičku numeraciju kanala, koju određuje Regulator uzimajući u obzir prirodu medijske usluge i zonu pokrivanja za koju je izdata dozvola za pružanje medijske usluge“.

Kako je objavljeno na sajtu N1 „po opšte usvojenom tumačenju, odredba iz člana 22 Zakona se odnosi isključivo na Multipleks. Oblast kablovskih provajdera potpuno je izostavljena iz Zakona o elektronskim medijima i ne postoji ni jedan jedini član zakona koji REM-u daje pravo da određuje numeraciju kablovskih kanala u mrežama privatnih provajdera“.

Na pitanje UNS-a da li je REM nadležan za utvrđivanje logičke numeracije kanala i za privatne provajdere, generalni sekretar REM-a Nenad Janković za UNS je samo rekao da je „u petak REM-u stigao zahtev RTS-a da se preispita odluka SBB-a o novoj numeraciji kanala u digitalnoj ponudi i da će Savet REM-a narednih dana odlučivati o tom zahtevu“. 

Generalni direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević za UNS kaže da Javni servis od SBB-a nije prethodno dobio nikakvo obaveštenje da će se numeracija kanala promeniti.

„Po Zakonu o elektronskim medijima REM je taj koji određuje logičku numeraciju kanala. Ovde svako misli da može da radi šta hoće. Javni medijski servis obratio se REM-u pre dve godine, u leto 2015, sa zahtevom da kanali Javnog medijskog servisa budu na pozicijama 1 i 2, ali od njih nismo dobili odgovor. Još dva puta smo im posle pisali, a sada smo ponovo podneli isti zahtev jer je to telo po Zakonu nadležno da određuje numeraciju“, kaže Bujošević.

Na pitanje kako tumači navode na sajtu N1 da po Zakonu o elektronskim medijima REM nije nadležan za numeraciju kanala privatnih kablovskih provajdera Bujošević kaže da ni N1, a ni on nisu nadležni za tumačenje zakona i da će o tome odlučivati REM.

„Ne mogu sada da kažem kakvu će štetu ova promena naneti RTS-u. RTS je apsolutno najgledanija televizija i gledanost N1 se sigurno neće povećati promenom numeracije. RTS beleži istorijsku gledanost. Prošle godine smo 342 dana bili najgledaniji, a sada smo već 156 dana uzastopno najgledaniji. Od kad se meri gledanost RTS nije bio gledaniji“, rekao je Bujošević i istakao da „nije najvažnije kakvu će štetu pretrpeti Javni servis, već to da se ovde radi o tome šta je jednoj državi važno, šta je prioritet i ko određuje pravila igre – da li su to institucije ili su to moćni pojedinci“.

TV N1 koja je u vlasništvu Junajted grupe čiji je SBB deo, objavila je na svom sajtu da REM „ima nameru da spreči kablovski provajder SBB da od 15. marta promeni raspored kablovskih kanala na svojoj mreži“ i navela da „smatra da se radi o političkim pritiscima, iza kojih stoji namera da se po svaku cenu umanji gledanost jedinog nezavisnog TV kanala u zemlji“.

Direktorka korporativnih komunikacija SBB-a Jovana Lukić za UNS je rekla da su SBB-u„uveli nov raspored digitalnih kanala kako bismo omogućili korisnicima jednostavnije korišćenje naše televizije. Za sada nemamo instrukcije od REM-a što se tiče rasporeda kanala. Logička numeracija za sada ne postoji i nije potrebna posebna dozvola. Na isti način kao i do sad, korisnici mogu da naprave listu kanala i rasporede ih prema svojim interesovanjima“.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

15.03.

2017.

dragiša petrović [neregistrovani] u 17:29

SBB JE NAGORE ŠTO NAM SE DOGODILO

Ako REM i država Srbija,preko svojih zakona, na zaustavi ovo divljanje N1 - ko zna šta nas očekuje u budućnosti! Korisnik sam SBB i ovih dana ću se ,posle dve obaveznr godine, odjaviti,kao i veći broj prijatelja koje poznajem, jer je njihov kvalitet nikakav: stalno su u nekakvim prekidima, zamrztnute slike(govorim o Kragujevcu) su stalne ,a fiksni telefon - da o tome ne govorim. Najpre, ton ide kao preko satelita, kada vas neko pozove daje znak da je slobodna linija iako vi govorite, i mnogo što šta drugo. SBB je našto najgore što nam se desilo. Pitam se- da li zbog toga što je vlasnik ili suvlanskjnik bivši direktor CIA moramo mi gradjani sve da trpimo.Političari kako hoće,ali je njihova obaveza da zaštite svoje gradjane. Dragiša Petrović,Kragujevac

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi