Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Policija završila – o pretnjama apatinskoj novinarki odlučuje tužilaštvo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

09. 03. 2017.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Policija završila – o pretnjama apatinskoj novinarki odlučuje tužilaštvo

„Policijska uprava u Somboru postupila je po prijavi pretnji smrću novinarki Vesni Milanović Simičić, saslušala svedoke, prikupila sve potrebne informacije i slučaj 7. marta prosledila Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru“, potvrdio je danas UNS-u policijski službenik Zoran Mudrinić iz Sombora.

Kako je istakao, policija je saslušala Vesnu Milanović Simičić, novinarku Vedranu Poznanović koja je bila sa njom kada joj je prećeno i osumnjičenog Veljka Đumića.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je 2. marta prvi put u skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara prijavilo slučaj pretnji novinarima policiji.

UNS je, na osnovu Sporazuma određenom policijskom službeniku iz Sombora Zoranu Mudriniću, nadležnom za teritoriju opštine Apatin, prijavio da je bivšoj glavnoj i odgovornoj urednici TV Apatin Vesni Milanović Simičić 18. februara ove godine prećeno smrću.

Kako je UNS-u rekla Milanović Simičić, tog dana je bila u apatinskom kafeu sa prijateljicama, među kojima je bila i novinarka Vedrana Poznanović, kada joj je iza leđa prišao nepoznati muškarac, povukao je za rame i rekao: „Ne znaš ko sam, pa i ne treba, jer upamtićeš ti nas naprednjake, kao što nas je upamtio i Žika Smiljanić. Ti si svinja, zatrli smo njemu seme, a i tebi ćemo. Zatrćemo te do kraja, da ne postojiš. Čuješ li me šta ti govorim, ne znaš ti ko smo mi i šta možemo da ti uradimo! Bolje bi bilo za tebe kada si otišla da se više nikad nisi ni vraćala jer ovo je sada naprednjački grad“.

„Uočila sam da mu se vilica trese, ali i ruke, a lice mu se bilo izobličilo u tolikoj meri da sam shvatila, ako mu nešto kažem on će me udariti. Posle toga je otišao, a nakon petnaestak minuta se vratio i rekao: 'Slušaj me svinjo, upamti šta ću ti reći – džaba ti sva škola koju imaš, džaba će ti biti sve u životu, jer je tvoj život u ovom gradu okončan, finito zauvek. Nikada, ali nikada, ti nećeš u ovom gradu, a ni u ovoj državi naći posao. Ima da crkneš, čuješ li me? Ja sam vlast u ovom gradu i znam šta vlast misli o tebi…Ti ne znaš šta mi možemo da ti učinimo. Upamtićeš ti nas, svinjo jedna'. Bila sam šokirana i uplašena“, rekla je Milanović Simičić za sajt UNS-a.

Ona dodaje da je nakon incidenta zamolila koleginicu Poznanović da je odveze kući jer se nije osećala bezbedno.

„Saznala sam da je posle ista osoba prilazila Vedrani. Idući dan sam saznala da se on zove Veljko Đumić i da je rođeni brat funkcionera SNS i sekretara u SO Apatin Marka Đumića“, dodala je Vesna Milanović Simičić.

Nakon što je UNS, na osnovu Sporazuma o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara, kontaktirao službenika PU u Somboru, Vesna Milanović Simičić pozvala je policiju i otišla u Sombor da da izjavu.

„Policijski službenik je bio vrlo profesionalan, dala sam izjavu i rečeno mi je da će saslušati kao svedoka i Vedranu Poznanović, kao i da će slučaj proslediti tužilaštvu. Odlučila sam da prijavim slučaj jer smatram da novinari ne smeju da ćute na napade i pretnje. Čvrsto verujem da je ovo akt i izliv jednog pojedinca, a ne političke stranke. Kao glavni i odgovorni urednik nisam nikada imala problem ni sa jednom političkom strankom. Uvek sam radila savesno i objektivno. Ipak, ovakav napad ne sme da ostane nekažnjen. Jedino što mi nije jasno, zašto me bilo ko napada šest meseci nakon što sam otišla iz TV Apatin“, kaže Vesna Milanović Simičić.

Koleginica Poznanović koja je bila svedok događaja potvrdila je UNS-u da je dala izjavu u policiji.

Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara koji su 26. decembra 2016. godine potpisali Republičko javno tužilaštvo Republike Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Vojvodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija medija i Asocijacija onlajn medija, uspostavljen je novi oblik saradnje kako bi se ustanovio sistem mera za obezbeđivanje efikasnije krivičnopravne zaštite novinara.

Sporazum je potpisan kako bi se uspostavio sistem hitnog postupanja u predmetima krivičnih dela izvršenih na štetu novinara.

UNS je, u zvaničnom obraćanju policiji u Somboru naveo da, u skladu sa Sporazumom, očekuje da policija istraži slučaj i o preduzetim koracima obavesti UNS.

Vesna Milanović Simičić bila je glavna i odgovorna urednica TV Apatin do pre šest meseci, kada je otišla u inostranstvo.

Ova televizija došla je na udar novoizabrane lokalne vlasti koju je formirala koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom uz podršku po jednog odbornika Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke i Saveza vojvođanskih Mađara. TV Apatin je u vreme pravljenja skupštinske većine u maju 2016. godine emitovala snimak bezbednosnih kamera na kom se vidi da lokalni naprednjaci ispred zgrade Opštine nasilno u kola uvode nosioca lokalne liste Srpske radikalne stranke Miodraga Pavlovića.

Nova vlast suspendovala je ranije potpisan ugovor sa TV Apatin prestavši da isplaćuje sredstva koja je komisija na Konkursu za projektno sufinansiranje sadržaja od javnog značaja dodelila ovom mediju. Lokalne vlasti tražile su od Komisije za kontrolu državne pomoći da proveri sufinansiranje TV Apatin zbog „sumnje da je ova televizija prekoračila iznos de minimis državne pomoći“. Iako je Komisija donela odluku da TV Apatin nije prekoračila dozvoljeni iznos od 23 miliona dinara za tri godine, Opština nije nastavila da uplaćuje novac po projektu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi