Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Duško M. Petrović dobitnik Specijalne plakete Beogradskog aforističarskog kruga
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 10. 2011.

Duško M. Petrović dobitnik Specijalne plakete Beogradskog aforističarskog kruga

Na ovogodišnjem Satira festu, sinoć su u velikoj sali Gradske opštine Stari grad nagrade primili najbolji satiričari i aforističari.



Uredniku elektronskog izdanja "Ošišanog ježa" Dušku M. Petroviću uručena je Specijalna plaketa Beogradskog aforističarskog kruga za afirmaciju i popularizaciju satire.

Ostali dobitnici Specijalne plakete su: časopis za satiru "Etna", Dani humora i satire iz Pljevalja, nedeljnik za humor i satiru "Stršljen" iz Sofije, emisija "Čivijaška vrteška" (Radio Šabac) i Sektor za izdavačku delatnost Saveza Srba u Rumuniji.

Takođe, priznanje "Zlatni krug", za doprinos satiri u svetu za 2011. godinu pripalo je Vladimiru Šojheru iz Rusije (za "Antologiju mudrosti", objavljenu u Moskvi), Džejmsu Giriju iz SAD (za "Antologiju najboljih svetskih aforističara", objavljenu u Njujorku), Danu Kostinašu iz Rumunije (za prevod srpskih aforizama na španski jezik), Goranu Mrakiću iz Rumunije (za prevod srpskih aforizama na rumunski i rumunskih na srpski), Francu Čeču iz Slovenije ( za "Antologiju srpskog aforizma" na slovenačkom) i Vasilu Tolevskom iz Makedonije (za "Antologiju balkanskog aforizma" i antologiju "Naši prijatelji" - srpski aforizmi na makedonskom jeziku).

Priznanja za ukupan doprinos satiri primili su književnik Vitomir Teofilović i književni kritičar prof. dr Ratko Božović, dok je nagradu za najbolju priču dobio Raša Papeš iz Kragujevca. Autor najbolje pesme je Rastko Zakić iz Beograda.

Satira fest je ove godine bio posvećen osamdesetogodišnjici rođenja Vladimira Bulatovića Viba pod sloganom "Vi(b) i mi", a za nagradu se borilo najboljih 35 satiričara iz Srbije, Crne Gore, BiH, Slovenije, Rumunije i Makedonije koje je Umetnički savet Satira festa odabrao na konkursu.




Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi