Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Veterani UNS-a odali poštu kolegi Stevanu Ševiću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

12. 10. 2011.

Veterani UNS-a odali poštu kolegi Stevanu Ševiću

Članovi sekcije veterana UNS-a danas su održali komemoraciju preminulom kolegi, „Politikinom“ novinaru Stevanu Ševiću.

- Stevan Šević – ljudina i čovekoljubac bio je odgovoran profesionalac, sjajan reporter, privatno avanturista, neodgovoran prema sebi, a veran svojoj profesiji,  rekao je Bane Jovanović, Ševin kolega iz "Politike".


"U svojoj profesiji osećao se kao riba u vodi. Nije trpeo nikakvu stegu, pa ni urednički poziv – ubrzo nakon što je postavljen za urednika „Politikine“ gradske rubrike našao je razlog da to mesto napusti i posveti se pisanju", dodao je Jovanović.

Rastko Guzina podsetio je kolege na događaj koji se zbio 1964. godine kada su na kamionu koji je išao niz Cetinjsku ulicu otkazale kočnice, a savesni vozač da bi izbegao dete koje se našlo ispred vozila skrenuo ulevo i udario u zid, izgubivši na mestu život.

„Kad je zakazala mašina nije zakazao čovek“, napisao je tada Stevan Šević. Ova rečenica ostala je upisana na mesinganoj ploči na zidu, na uglu Zetske i Cetinjske ulice. Malo ko od prolaznika koji i dan danas zastaju i čitaju ove reči zna da je upravo Ševa autor pomenutog natpisa, rekao je Guzina.

Stevan Šević, rođen je 9. marta 1936. godine u Kadinim Selu, u tadašnjem Skopskom srezu, u Makedoniji. Njegove roditelje Ličane je 1941. godine okupator proterao u selo Pukovac, a posle rata su kolonizirali u Jabuku kod Pančeva.

Šević je studirao Pravni fakultet u Beogradu, a 1958. godine došao je u „Politiku”, gde je brzo pokazao reporterski dar.

Jedan je od osnivača lista „Politika ekspres”, gde je radio do jula 1994. godine. Čitaoci tog lista prepoznavali su ga po sjajnim reportažama. Pokrenuo je izuzetnu kontakt rubriku „Tribina”. Radio je kao urednik, a jedno vreme i kao zamenik glavnog urednika.

Stevan Šević biće kremiran u petak, 14. oktobra u 12.30 časova na Novom groblju u Beogradu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi