Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Predavanje o stanju u iračkim medijima na FPN-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

13. 10. 2011.

Predavanje o stanju u iračkim medijima na FPN-u

Predstavnici Asocijacije iračkih novinara i ambasador Iraka u Srbiji su, u okviru obeležavanja Druge nedelje Iraka u Beogradu, gostovali danas na Fakultetu političkih nauka. Gosti iz Iraka i irački ambasador održali su studentima FPN predavanje o stanju novinarstva u Iraku.

Potpredsednik Asocijacije novinara Iraka upoznao je studente FPN sa istorijom novinarstva u Iraku.


On je naglasio da je razvoj iračkog novinarstva, od prvih novina koje su izašle 1891. godine, prošao kroz četiri faze. Kroz ove etape razvoja, iračko novinarstvo se transformisalo od profesije koja je nazvana "boli glava" i u kojoj su novinari životom plaćali i najmanju kritiku vlasti, do slobodnog novinarstva koje je nastalo padom režima Sadama Huseina i u kome svako sme da piše i govori šta želi, čak i da kritikuje vladajuće strukture.



Generalni sekretar iračkog novinarskog udruženja istakao je da o korenitim promenama koje su irački mediji doživeli nakon 2003. godine najbolje svedoči podatak da su do tada u Iraku postojale samo 4 novine i oko 200 novinara dok ih sada ima oko 14.000 i rade u više od 200 listova i 30 televizijskih kanala. Svi ovi mediji su nezavisni od bilo kavih ekonomskih i političkih pritisaka. Vlada ima samo dva svoja medija a to su Iračka TV mreža i list Al Sabah.

Uporedo sa naglim porastom broja medija u Iraku postalo je neophodno da se i zakonski uredi ova sfera javnog života.

Asocijacija iračkih novinara je, prema rečima njenog potpredsednika, četiri godine radila na sastavljanju nacrta Zakona koji štiti prava i obaveze svakog novinara. Ovaj Zakon usvojen je u Skupštini Iraka i njime su regulisane sve sfere novinarskog rada. Delovi ovog zakona odnose se i na regulisanje radnih prava novinara i obavezuju svaku medijsku kuću da sa novinarom potpiše ugovor o radu.

Asocijacija novinara Iraka osnovana je 1959. godine. Ima više od 15000 članova i jedna je od najstarijih arapskih novinarskih asocijacija. Punopravni je član Međunarodne federacije novinara u čijem Izvršnom odboru ima i svoje predstavnike.

Iračka novinarska asocijacija sutra će posetiti RTS i UNS. Sa predstavnicima Udruženja novinara Srbije delegacija iračkih novinara u subotu će potpisati protokol o saradnji ove dve medijske organizacije.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi