Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Dupla pobeda Svetlane Vasović-Mekina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

18. 05. 2011.

Dupla pobeda Svetlane Vasović-Mekina

Svetlana Vasović-Mekina, nekadašnji dopisnik Politike iz Slovenije, postigla je ovih dana na Okružnom sudu u Ljubljani duplu pobedu.



Okružni sud u Ljubljani presudio je da su Marko Crnkovič, 2008. godine kolumnista ljubljanskog »Dnevnika« (danas urednik i kolumnista u najvećem slovenačkom dnevniku »Delo«) i Telekom Slovenije dužni da u roku od 15 dana solidarno isplate 4.000 evra odštete novinarki Vasović-Mekina zajedno sa zateznim kamatama, a sve to zbog laži i uvreda koje je Crnkovič napisao na račun nekadašnje dopisnice »Politike« iz Ljubljane.

Sud je odredio i da Telekom Slovenije mora sa svojih servera da odmah ukloni uvredljiv Crnkovičev zapis »Od Šurle do Mekine« uz napomenu da je Vasović-Mekina u sporu »uspela 100 odsto«.

Crnkovič je februara 2008. godine uvredama javno napao Svetlanu Vasović-Mekina, tada dopisnika »Politike«, pošto je u članku »Vašington režira, Evropa statira« razotkrila sadržaj depeše slovenačke ambasade u Vašingtonu poslate političkom vrhu Slovenije. U diplomatskoj depeši su bile instrukcije američke vlade Sloveniji u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Kosova od trenutka kada službena Ljubljana 1. januara 2008. preuzme predsedavanje EU.


Depeša je otkrila da je Stejt department naznačio da vlast u Prištini nezavisnost treba da proglasi u nedelju kako Savet bezbednosti UN ne bi uspeo da reaguje blagovremeno - jer je nedelja neradni dan. Depeša je sadržala i ocenu Vašingtona da kosovski Albanci priželjkuju pobedu Borisa Tadića na predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji nad političkim rivalom Tomislavom Nikolićem. Objavljivanje depeše izazvalo je buru u međunarodnim odnosima, a slovenačka diplomatija našla se na meti kritika partnera iz Evrope i SAD zbog »curenja« poverljivih državnih dokumenata. Pored tzv. vašingtonske depeše, Svetlana Vasović-Mekina objavila je februara 2008. godine u “Politici” čitav niz poverljivih dokumenta slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova analizirajući razloge za preokret kursa slovenačke politike prema Srbiji. Već posle prvog u seriji članaka koji su bili zapaženi u celom regionu, prvaci u Sloveniji tada vladajuće stranke Janeza Janše žigosali su u domaćoj javnosti dopisnika Politike kvalifikacijama (srpski) "špijun" i "agent".

Na inicijativu tadašnjeg ministra spoljnih poslova Slovenije Dimitrija Rupela, čak 339 slovenačkih diplomata, među njima i tadašnji ambasador Slovenije u Srbiji, potpisalo je peticiju koja je osudila objavljivanje članaka Svetlane Vasović-Mekina u “Politici”. Neosnovanim napadima na Svetlanu Vasović-Mekina pridružio se i Helsinški odbor u Srbiji. Među medijskim napadima koji su se sručili na Svetlanu Vasović-Mekina i njenog supruga Igora Mekinu, jedan od najbrutalnijih napisao je kolumnista “Dnevnika” Marko Crnkovič. On je u svom blogu 22.02.2008. godine objavio zapis »Od Šurle do Mekine« u kome je upozorio javnost da je Svetlana Vasović-Mekina dopisnica »Politike« iz Slovenije »komandant srpske pete kolone u slovenačkim medijima". Potom je svoje tvrdnje i zaoštrio, pa je tekstu pod naslovom “To je (sic!)” 18. januara 2009. obelodanio da je svojim prvim zapisom baš hteo da uvredi Svetlanu Vasović-Mekina izrazom »petokolonašica« kao i tvrdnjom da je »kvisling«. Povodom priznanja da mu je namera bila da izvređa i blati Vasović-Mekinu, Crnkovič je čitaocima uputio retoričko pitanje: »Zar je to zaista tako teško razumeti?«

Crnkovič je optužio Vasović-Mekinu da »zastupa srpske stavove u vezi Kosova« što mu je bio povod da je izvređa (na slovenačkom »zmerjanje«), a blaćenje je nastavio u kolumni koju je objavljivao u prilogu ljubljanskog »Dnevnika«. Sa javnim vređanjem prestao je tek kada je Viši sud u Ljubljani 2009. godine odredio da Telekom Slovenije mora sa svojih servera odmah da »skine« prvi uvredljivi Crnkovičev blog pod pretnjom novčanih kazni u visini 200.000,00 evra. Crnkovič je tada javnost preko društvene mreže Twitter obavestio da »zbog zaštite sopstvenih interesa moram da ućutim jer sam (u pogledu Svetlane Vasović-Mekina) izgleda naleteo na goru minu nego što sam mislio«.

Sud je kao otežavajuću okolnost po Crnkoviča naveo da je on uvrede objavio ne samo suprotno kodeksu profesionalne etike koji ga obavezuje u radu, nego i uprkos saopštenju Društva novinara Slovenije koje je slovenačke novinare i javnost početkom februara 2008. godine upozorilo da su napadi na nacionalnoj osnovi na Svetlanu Vasović-Mekina, dopisnicu »Politike«, nedopustivi.

Svetlana Vasović-Mekina je pobedu na sudu u Ljubljani izvojevala bez podrške »Politike«. Štaviše, Vasović-Mekina koja je tajnim glasanjem redakcije 2008. godine proglašena za najboljeg novinara Politike, već naredne godine, posle dolaska Dragana Bujoševića i Sonje Liht na čelo »Politike«, njeno radno mesto je ukinuto, a ona proglašena »tehnološkim viškom«. Tako je zahvaljujući novom rukovodstvu Politike u trenutku, kada je Svetlana Vasović-Mekina bila prisiljena da na sudu brani sebe ali i »Politiku« zbog neosnovanih optužbi u slovenačkoj javnosti, dobila otkaz u »Politici«.

Svetlana Vasović-Mekina je lane pokrenula tužbu i protiv »Politike« zbog otkaza. UNS je Svetlani Vasović-Mekina obezbedio pravnu pomoć i organizovao javni protest na kome su joj ugledne javne ličnosti i kolege novinari dali punu podršku.



Tekst iz slovenačkog "Reportera" o presudi u sporu Vasović-Medina protiv Crnkoviča

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi