Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  "Lafarž" donirao cement za izgradnju spomen kuće Pere Todorovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 04. 2011.

"Lafarž" donirao cement za izgradnju spomen kuće Pere Todorovića

Fabrika cementa "Lafarž" iz Beočina odobrila je donaciju za izgradnju spomen kuće poznatog srpskog novinara, pisca i političara Pere Todorovića.

Juče je isporučeno 16 tona cementa u selo Vodice, rodno mesto Todorovića čime se kompanija "Lafarž" pridružila onima koji su do sada već dali svoj doprinos zajedničkoj akciji UNS-a, opštine Smederevska Palanka i Zavičajnog društva "Vidovača".

Spomen kuća biće sagrađena u dvorištu osnovne škole "Olga Milošević" po ugledu na originalno zdanje.

Pera Todorović je bio srpski novinar i pisac koji je obnovio rad Udruženja novinara Srbije i bio je drugi predsednik UNS-a u periodu od 1891. do 1893. godine. Pokrenuo je listove "Samouprava" i "Radikal", a uređivao je i "Rad" i "Stražu". Od 1889. do 1903. izdavao je "Male novine", najtiražniji dnevni list tog doba u Srbiji.

Kao književnik se najviše bavio istorijskim temama i prevodio je knjige ruskog pisca Nikolaja Gavriloviča Černiševskog. Najpoznatija dela Pere Todorovića su: "Silazak s prestola", "Karađorđe" i "Dnevnik jednog dobrovoljca" koji je zbirka njegovih ratnih beleški iz srpsko-turskog rata (1876 i 1877).

Spomen kuća će služiti kao zavičajna biblioteka, prostor za etno izložbe i sedište Zavičajnog društva "Vidovača". Takođe, ovo će biti mesto održavanja novinarskih skupova.

Ovom projektu svojim donacijama do sada su se priključili fabrika crepova "Potisje Kanjiža" sa 5500 crepova, špeditersko preduzeće "Transportšped" besplatnim prevozom i fabrika cementa "Holcim" donacijom 5 tona cementa. Arhitektonski biro "Kuća" Avrama Krstića iz Smederevske Palanke je besplatno uradio projekat spomen kuće.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi