Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Novine u Srbiji najjeftinije u regionu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

26. 04. 2011.

Novine u Srbiji najjeftinije u regionu

Prema rezultatima istraživanja koje je sprovelo Udruženje novinara Srbije najjeftinije dnevne novine u zemljama regiona su u Srbiji. Najmanje koštaju „Alo“ i „Pravda“ - 15 dinara, slede „Kurir“ i „Blic“ od 20, odnosno 25 dinara po primerku. „Pres“, „Večernje novosti“ i "Danas" koštaju 30 dinara. Najskuplja je „Politika“ - 35 dinara, što je i dalje daleko ispod cena novina u susedstvu.



Slične cene su još u Makedoniji i Rumuniji gde je za dnevnu štampu potrebno izdvojiti najmanje 12 denara i to za list „Nova Makedonija“ što prevedeno u valutu EU odgovara ceni od 0.2 evra, odnosno 0.95 leja za rumunski dnevni list „Puterea“(Snaga) što iznosi 0.22 evra.
Najskuplje dnevne novine u Rumuniji su „Ziarul finančijar“ (finansijske novine), koštaju 0.75 evra i čitane su uglavnom u poslovnim krugovima jer su orijentisane pretežno na ekonomske teme.

Od tiražnijih dnevnih listova u Rumuniji „Libertatea" staje 0.3 evra, „Žuranalul nacional“ i „Evenimentul zilej“ su 0.35, „Romania libera“ 0.45 evra, dok je „Adevarul“ 0.5 evra.

U susednoj Mađarskoj cene se kreću od 143 forinte (0.5 evra) koliko je potrebno izdvojiti za "Mađar hirlap" do 230 forinti (0.85 evra) koliko košta najskuplji dnevni list "Sabad Fod videk lapja". Od respektabilnijih novina tu su još i "Nipzava" (0.6 evra) i "Mađar Nemzet Polgari napilap" (0.5 evra).

Zanimljivo je da se do sada najozbiljniji i najveći dnevnik u Rumuniji „Gandul“ (Misao) od 5. aprila pojavljuje isključivo u onlajn izdanju. Upravo ovaj primer govori o tome da štampana izdanja polako gube trku sa elektronskim izdanjima novina. Čak i vodeći listovi smanjuju svoje tiraže zbog daleko većeg broja dnevnih poseta onlajn izdanja od broja prodatih štampanih primeraka.

Kao dokaz za ovu tvrdnju možemo navesti opadanje tiraža najvećeg dnevnog lista u Mađarskoj "Nepšabadsag" koji je 1994. godine imao tiraž od preko 300 000 primeraka, dok je 2010. prodavano samo 70 000 dnevno.

Koliko ovaj trend zaista utiče na formiranje cena štampanih izdanja govori i činjenica da danas najviše oglašivača ima u besplatnim novinama kao što su „24 sata“ kod nas ili „Žurnal“ i „Dobro jutro“ u Sloveniji. To su ujedno i najtiražniji listovi u Sloveniji i izlaze u preko 300 000 primeraka.

U susednoj Hrvatskoj besplatno se dele novine „Ogulin info“ i „Zagreb news“ koje izlaze mesečno, odnosno na dve nedelje, dok su novine „24 sata“ najjeftinije i prodaju se po ceni od 4 kune (0.54 evra).

Cene dnevnih novina u Hrvatskoj su tri puta veće nego kod nas, pa tako „Jutarnji list“ koji je i najčitaniji košta 7 kuna (0.94 evra), koliko staju i ostali visokotiražni listovi kao što su : „Glas Slavonije“, „Vjesnik“, „Slobodna Dalmacija“, „Večernji list“ i „Novi list“.

Još skuplje su novine u Sloveniji koja je po tome vodeća u regionu. Cena listova „Delo“ i mariborska „Večer“ je 1.2 evra, dok je ljubljanski „Dnevnik“ nešto jeftiniji i košta 0.9 evra.

U Crnoj Gori najčitaniji dnevni listovi „Dan“, „Vijesti“ i „Pobijeda“ koštaju 0.5 evra, što je skoro identično cenama u BiH gde isto toliko staju i „Dnevni avaz“, „Oslobođenje“ i „Nezavisne novine “. Nešto jeftinije su banjalučke novine „Glas Srpske“ koje koštaju 0.4 evra.

Olivera Stošić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi